You are currently viewing Golfin suosio kasvaa – ehditäänkö kenttiä hoitaa?
Golf course maintenance equipment, fairway mower

Golfin suosio kasvaa – ehditäänkö kenttiä hoitaa?

Golfin vahva suosio viime kesänä ja kasvaneet kierrosmäärät nostivat esiin myös kysymyksen siitä, ehditäänkö kenttiä enää hoitaa. Peliaikojen kysyntä oli tapissa ja kentillä pelattiin aamusta iltaan, joka päivä. Kysyimme kenttämestareilta kuinka he ovat onnistuneet hoitotoimien järjestelyissä, ja miten ne tullaan organisoimaan tulevalla kaudella. Suljetaanko aamulähtöjä joiltakin päiviltä vai hankitaanko lisää kalustoa nopeuttamaan kentänhoitotoimia?

Teksti: Jukka Rimpiläinen, Honour-Golf -lehti 1-2021

Mitä enemmän pelataan, sitä enemmän kenttiä pitää hoitaa, sillä varsinkin lyöntipaikat ja greenit ovat alttiita kulutukselle. Pelaajien oma rooli korostuu samalla, muistetaanko korjata divotit väylillä ja lyöntipaikoilla ja pallon putoamisjäljet greeneillä.

Harrastajamäärän kasvu on tietysti positiivinen asia, ja golfin sopivuus liikuntaan poikkeusoloissa tuli todistettua viime kesänä. Miten kenttämestarit ovat ratkaisseet kasvaneiden pelaajamäärien aiheuttamat kentänhoidon haasteet?

Illat ja yöt avuksi Harjattula Golfissa

Harjattula Golfin kenttämestari Juho Sillantaka avaa omia suunnitelmiaan, jotka pohjautuvat viime kesän kokemuksiin. – Teimme käytännössä kaikki ruiskutukset, rakeiset lannoitukset, ilmastukset ja hiekoitukset illalla ja yöllä. Toimenpiteet aloitettiin ajanvarauksen päätyttyä klo 20 jälkeen. Ilmastuksen jälkeinen jyräys aloitettiin vähän aikaisemmin kuin normaalisti, että saatiin pelipinta tasaisemmaksi ja tuore reikä vaihdettua. Monesti myös aloitin jyräyksen illalla, jotta muutama reikä olisi seuraavan aamun työlistalta tehtynä. Hiekan harjaus toki joudutaan edelleen tekemään pelaajien seassa, mutta hyvin sekin saadaan maalin, vaikka pelaajia on paljon. Koska rakeiset lannoitteet tarvitsevat vettä niin se on hyvä tehdä yöllä, kun muutenkin on griinien kasteluohjelma päällä, muistuttaa Sillantaka.

– Leikkuissa ei ollut poikkeusta muuten kuin että väyläleikkaaja lähti välillä aikaisemmin aamulla liikkeelle, että sai tehtyä pois alta muutaman väylän ja varsinkin väylän numero 2, joka on turvallisuuden kannalta hankala silloin kun pelaajia on paljon, hän jatkaa

– Tulevaa kautta ajatellen aiomme menetellä samoin hoitotoimenpiteiden suhteen. Vähemmän stressiä toimenpiteen tekijälle tai minulle mestarina, että pelaajat saavat kiinni ja homma hidastuu, summaa Harjattula Golfin kenttämestari Juho Sillantaka Turun suunnasta.

Yökaste hankaloittaa aikaista kentänhoitoa

Messilä Golfin kenttämestari Marko Suokas pohtii tehokkaan työajan määrää viime kesän kokemuksista oppineena. – Messilässä on normivuosina pelattu noin 28 000 kierrosta, ja kun viime kaudella pelattiin yli 36 000 oli sillä vaikutusta kentänhoidon organisointiin. Yksi, jo käytössä ollut ratkaisu on, ettei ykköstiiltä saa lähteä pelaamaan ennen klo 7.00, mutta kymppitiiltä saa lähteä milloin vaan, hän avaa. – Tämä mahdollistaa tehokkaan työnteon aamukuudesta alkaen. Lisäksi on tehty selkeät työohjeet jokaiseen työhön, jotta työt sujuisivat ja klo 7.00 aamulla starttaava pelaaja ei kohtaisi koneita.

– Tehokasta työaikaa oli viime kesänä kello kuudesta kahteentoista. Iltapäivällä ei työn teosta pelaajien keskellä tullut mitään. Pitäisikö kentänhoidon työaika ollakin 6-12.00, pohtii Suokas ja jatkaa. – Tunteja työntekijöille tulisi vähemmän, samoin palkkaa ja niissä on muutenkin haastetta. Ammattitaitoisen porukan pitäminen tulisi vieläkin haasteellisemmaksi, hän arvelee.

– Ilmastoinnit siirrettiin suosiolla tehtäväksi myöhäiseen iltaa ja aamuyöhön.

Ns. hoitojuna, jossa tehdään peräkkäin esim. viheriöllä leikkaus-pystyleikkaus-puhallus-leikkaus-hiekkaus ja harjaus, tuli työ aloittaa jo aamuviideltä. Työn jälki ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä, koska se jouduttiin tekemään kosteissa olosuhteissa. Tällä kaudelle pyritään saamaan lähtöaikoja suljettua keskeltä päivää kentänhoitoa varten. Uskon pelaajienkin ymmärtävän asian, koska tällöin samasta työstä saadaan parempi lopputulos ja harrastajille parempi pelialusta, arvioi Messilä Golfin kenttämestari Marko Suokas.

Keston rajoilla mennään

Golfvirrat-kentän kenttämestari Harri Tervo toivoo pelaajamäärän kasvun jatkuvan, vaikka se haastaakin kentänhoitoa. – Kyllä kentänhoidon haasteita on mietitty ja mietitään edelleen, aloittaa Tervo.

– Kenttä tietysti avataan mahdollisimman aikaisin, mutta ei liian aikaisin. Viime kausi oli huippuhyvä, vaikka kentän keston rajoilla mentiinkin. Tänä vuonna pitää pystyä parempaan, vaikka pelaajia olisi viime kesän malliin. Ehkä kuitenkin avaamme hiukan myöhemmin – riippuu tietysti säistä ja siitä, kuinka pääsemme lumen alle töihin, aprikoi Harri Tervo.

Aamulähtö suljettava

Wiurila Golfin kenttämestari Pasi Lehtonen näkee järkevimpänä ratkaisuna tehdä kentällä tilaa hoitotoimille.

– Joka viikko yksi aamulähtö suljetaan klo 8 saakka (yleensä tiistaisin), jotta tarvittavia lannoituksia, kasvinsuojeluruiskutuksia, hiekoituksia tai ilmastuksia pystytään tekemään turvallisesti ja ripeästi golfareita mahdollisimman vähän häiriten. Greenien leikkuuta tehdään tilanteen mukaan kahdella leikkurilla ja leikkuujärjestys aina kun mahdollista ykkösväylästä eteenpäin kaikilla koneilla, summaa Pasi Lehtonen.

Viesti pelaajille on selkeä

Nautitaan upeasta lajistamme tulevallakin kaudella täysin rinnoin, mutta ymmärretään, että kenttääkin pitää hoitaa. Annetaan kentänhoidon väelle etuoikeus, varsinkin aamupelaajien toimesta, jotta kentät pysyvät parhaassa mahdollisessa kunnossa läpi kesän.

Vastaa