You are currently viewing Golfkentän esittelyn sietämätön vaikeus

Golfkentän esittelyn sietämätön vaikeus

Suomalaisten golfkenttien verkkosivuilla on mielestäni yksi iso ongelma – persoonallisten kenttäesittelyjen puuttuminen. Monilta kentiltää sellainen puuttuu kokonaan. Aihe on kiinnostanut minua jo vuosia, liittyen kenttien profiloitumiseen ja sen kirkastamiseen kaikessa toiminnassa. Osallistuin keväällä 2019 eurooppalaisille golfvaikuttajille suunnattuun konferenssiin, jossa mm. maailman seitsemänneksi vanhimman golfkentän, Grail Golfing Societyn toimitusjohtaja David Roy kertoi miksi perintö ja historia ovat tärkeitä vetonauloja. Ihmiset keräävät kokemuksia ja haluavat tallata polkuja, joilla tarinat ovat syntyneet. Grail Golfing Society perustettiin jo vuonna 1786 – tarinan voit lukea täältä >

Meillä Suomessa golfin historia ei ulotu läheskään yhtä kauas, mutta uskaltaisin silti väittää, että jokaisella kentällä on oma historiansa ja perintönsä, joista ainutlaatuinen tarina on luotavissa. Nurmijärven Golfkeskus täytti tänä vuonna 30 vuotta ja kenttä julkaisi historiikkinsa yhteydessä artikkelin siitä, miten kentän alueella oli aiemmin eletty. Kerrotut tarinat antavat alueelle merkityksen ja lisäävät sen arvostusta. Ajallinen yhtymäkohta vanhan brittikentän kanssa löytyy, sillä Högdalin torppa perustettiin samoihin aikoihin (1782) Nurmijärvi Golfin alueelle, kun Grail Golfing Society perustettiin. Tunnetuin kulttuuritapahtuma Nurmijärvellä oli kuitenkin vuonna 1938, kun Högdalin tilan päärakennuksessa filmattiin kohtauksia Wilho Ilmarin ohjaamaan ja Mika Waltarin romaaniin pohjautuvaan elokuvaan Vieras mies tuli taloon. Tänä päivänä sille vieraalle myytäisiin green fee.

Sarfvik Golfin, Peuramaa Golfin ja Hirsala Golfin sijainti Kirkkonummella tarjoaa runsaasti historiaa, olihan kyseinen Porkkalan alue venäläisten miehittämänä vuosien 1944 – 1956 välisen ajan. Näiden kenttien alueelta löytyy runsaasti merkkejä miehitysajasta.

Rauman giäl ja Savon murre

Meille suomalaisille on itsestään selvää, että karjalaiset ovat iloisia ja hämäläiset hitaita. Savolaisten kanssa keskustellessa vastuu siirtyy kuulijalle ja länsirannikon murteita on mahdoton muiden ymmärtää. Kuinka paljon voisimmekaan ammentaa alueellisista luonteenpiirteistämme myös golfkentän toiminnassa. 

Olen usein herkutellut ajatuksella siitä, että GolfRauman kenttäesittely olisi Rauman giälellä. Oikkem biän sanakiri antaisi siihen varmaan mahdollisuuden, vaikka golfin termistöä olisikin murteelle vaikea kääntää. PALI ONNE, FRISKI MYÄTTUULT, LYKYMBOTKUI AHTERPEILEIHI, siinä muutamia toivotuksia malliksi.

Turun murretta runoissaan käyttävä Heli Laaksonen voisi puolestaan sanoittaa jonkin turkulaisen kentän elämää.

– Viaraist kaupunkeist löyttä semssi maisemi ja paikoi, mist voi olla varma, et tual mää olissi onnelline. Tual, misä on suur tammi keskel piha, kivikkopuutarha ja romanttine sinkkiämpär pumppukaivon kannen pääl. Siäl ei tuul koska, hirvkärpäst ei ol viäl keksitty ja joku o juur astumas patiol Pommac-klasei tarjottimel. See et omallakin pihal o jatulintarha, kaks vahtera ja uus kenttälappio, ei lohrut yhtä. Nee o sitä arkke vaa. Ja jos o jano, joutu menemä itte jääkaapil lutrama sekamehus.

Ote runosta: (© Heli Laaksonen: Sekaherelmäpuu. Sammakko 2004)

Luonto ja eläimet

Golfkenttä on visuaalinen elämys ja monesti upealla sijainnilla. Runsas lintulajisto, kauriit, hirvet ja ketut, jopa ilvekset, jossain myös käärmeet, rikastuttavat pelikokemusta. Rannikkokentillä upeat tammet ovat näkyvästi esillä (Aura Golf), useimmiten pelataan korkeiden mäntyjen varjostaessa väyliä. Äänimaailmakin voi olla tuttu. Itselläni on Hyvigolfista vahva muisto yksinäisen korpin raakkuessa vuodesta toiseen kasiväylän viereisessä metsässä. 

Luonnon ottaminen mukaan kenttäesittelyyn rikastaa sitä ja luo aitoa tunnelmaa. David Roy kertoi esimerkin onnistuneesta kenttäesittelystä:

– Imagine a private retreat, nestled among ancient oak trees, rolling foothills and lush fairways. Picture a place of connections, camaraderie, competition; an easy pace of life and an idyllic environment for a gracious way of living. 

Työtä se vain vaatii

Sen sijaan, että luettelisit kenttäesittelyssä reikien määrää ja kentän pituusmittoja, kuvaile sitä alueen historia, ihmiset, perintö ja luonto muistaen. Ihmiset eivät tule pelaamaan reikiä ja metrejä, vaan elämyksiä ja kokemuksia ystävien kesken. Me emme ole toimialalla myymässä green feetä, vaan luonnossa liikkumista ja omaa aikaa ystävien kesken. Hyvän kenttäesittelyn teko vaatii työtä ja mahdollisesti useamman ihmisen osaamista. Yksi tuntee alueen luonnon ja eläimet, toinen alueen historian ja sen sanaston. Ja ellei sieltä omasta yhteisöstä löydy osaajaa, joka sanoittaa kokonaisuuden sopivaan mittaan, kannattaa pyytää siihen apua.

Ai että miksikö se kenttäesittelyteksti on niin tärkeä? Ihmiset etsivät tietoa verkosta, jopa miettiessään minne menisi pelaamaan. Kenttäesittelyteksti on se myyntipuhe, jonka haluaisit vierailua harkitsevalle pitää.

Oletko törmännyt golfkentän hyvään esittelytekstiin?

Erityisesti suomalaisen kentän esittelyt kiinnostavat, joten lähetä linkki mielestäsi onnistuneesta, kiitos.

Vastaa