You are currently viewing Hartola Golf sai Hiilineutraali Golfkenttä -sertifikaatin

Hartola Golf sai Hiilineutraali Golfkenttä -sertifikaatin

Hartola Golf liittyi hiilijalanjälkensä mitanneiden kenttien kasvavaan joukkoon. Sertifikaatin kentälle luovutti Suomen Golfkentät ry:n toimitusjohtaja Antti Hiltunen (oik) ja sen vastaanottivat Hartola Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Raitala (vas) ja yhtiön toimitusjohtaja Tera Heinonen.

Hartola Golfin toimitusjohtaja Tera Heinonen ja kenttäyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Raitala vastaanottivat keskiviikkona 6.10.2021 Hiilineutraali Golfkenttä -sertifikaatin ympäristön hyväksi golfkentällä tekemästään työstä. Kentän hiilijalanjälki on nyt laskettu ja Hartola Golf on sitoutunut pienentämään sitä tulevina vuosina. Sertifikaatin luovutti Suomen Golfkentät ry:n toimitusjohtaja Antti Hiltunen.

Teksti ja kuvat: Jukka Rimpiläinen, Honour-mediat

Suomen Golfkentät ry:n Hiilineutraali Golfkenttä -laskentaa on hyödynnetty jo useilla kentällä Suomessa. Laskenta on golfkentille räätälöity ja perustuu kansainvälisiin standardeihin, jolloin luvut ovat vertailukelpoisia minkä tahansa muun vastaavan kentän kanssa maailmassa. Hiilineutraali Golfkenttä on yksi Suomen Golfkentät ry:n kärkihankkeista ja sen tarkoituksena on hidastaa ilmaston lämpenemistä – yksi golfkenttä kerrallaan.

Oliko laskenta työläs suorittaa?
– Kenttämestari Ville Virinsalo koosti pääosin laskennassa tarvittavat tiedot apunaan Hiilineutraali Golfkenttä -asiantuntijat, aloittaa Tera Heinonen. – Eikä se liian työläs asia ollut ja nyt kun ne on kerran koostettu, jatkossa niitä on helppo päivittää. Tietojen keruun aikana nousi esiin myös muutamia parannusehdotuksia laskentaan, esimerkiksi tehdäänkö kentän parannustyöt omana työnä vai ostopalveluna. Vinkki otettiin heti laskentaan mukaan, koska omana työnä tehden sillä on vaikutusta mm. polttoainekuluihin, Heinonen jatkaa.

Oliko kentän hiilijalanjälki ja siitä saatu luku yllätys?
– Oli siellä muutama yllättävä asia, esimerkiksi autoilun vaikutus kokonaislukuun. Pelaajien osalta laskennassa käytettiin heidän kotiosoitteitaan, vaikka useimmat asuvat kesän aikana lähempänä kesäasunnoissaan. Laskennassa tämä pyrittiin huomioimaan ”leikkurilla”. Halusimme tämän luvun mukaan laskentaan, koska nyt meillä on mahdollisuus vaikuttaa myös siihen tiedotuksen avulla, Heinonen painottaa. Myös henkilökunnan työmatkoilla oli osansa lukemaan.

Oliko kentän vastuuhenkilöillä etukäteen jokin luku mielessä?
– Ei ollut ja siksi luku aluksi tuntui suurelta, Tera Heinonen tunnustaa. Keskustelun aikana kentän lukemaan saatiin vertailukohta, sillä vastaava luku saadaan jo 60 ihmisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä. Ja on hyvä muistaa, että kentän oma hiilijalanjälki ilman pelaajien autoilusta laskettavaa osuutta on alle puolet kokonaisluvusta.

Teillä on nyt luku olemassa, onko se ajatuksissa kentän tulevissa suunnitelmissa?
– Tottakai on, uskoo Heinonen. – Kaikissa tulevaisuuden suunnitelmissa on aina se ympäristöystävällisempi ratkaisu olemassa. Teemme niitä valintoja silloin, kun se on mahdollista, resurssimme huomioiden. Osin se tapahtuu luonnollista tietä kentänhoitokoneita uusittaessa, sillä uudet koneet ovat aina vähäpäästöisempiä, hän alleviivaa.

Onko ympäristöasioilla vaikutusta?
– Uskon että on varsinkin nuorten keskuudessa. Se on oikea vastaveto golfin elitistiselle mielikuvalle. Ekologisuus ja luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset ovat nuoremmalle sukupolvelle jo itsestäänselvyyksiä. Ympäristöasioilla voi jopa olla vaikutus harrastuksen valintaan, Heinonen pohtii.

Hartola Golf on perustettu vuonna 1989, Tandefeltien suvun 1776 perustaman kartanon maille. Luonnonläheinen kenttä kumpuilee vehreässä kartanomaastossa ja tarjoaa paitsi sopivasti pelillistä haastetta myös iloisen lajikirjon kotimaista linnustoa pelaajien iloksi ja ihmeteltäväksi. Huomioimme kentänhoidossa lainsäädäntö- sekä alan omat ympäristökriteerit. Tavoitteenamme on nauttia puhtaasta luonnosta nyt ja tulevaisuudessa.

Hiilijalanjäljen laskennassa mitataan golfkentän aiheuttama ilmastonlämpenemisvaikutus elinkaariarviointimenetelmää ja kansainvälisiä laskentastandardeja noudattaen. Laskennan pohjana on GHG-protokollan mukainen mittaus, jossa golfkentän toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt on jaoteltu seuraaviin kokonaisuuksiin: 1: Oman toiminnan aiheuttamat päästöt, 2: Ostetun energian tuotannosta syntyvät päästöt, ja 3: Yrityksen toiminnasta epäsuorasti aiheutuvat päästöt, joihin yritys ei voi suoraan vaikuttaa.

Lisätiedot:
Hartola Golf,
toimitusjohtaja Tera Heinonen, puh. 045 869 3808
Suomen Golfkentät ry, toimitusjohtaja Antti Hiltunen, puh. 0400 355 434

Vastaa