Sports-Coach -simulaattori voidaan rakentaa näinkin näyttävästi.

Jo yli 150 myytyä simulaattoria Suomessa

Golfin harrastajat ovat varmasti huomanneet virtuaaligolfin lisääntyneen tarjonnan eri puolilla Suomea. Simulaattoristudioita on rakennettu runsaasti kaupalliseen tarjontaan sekä harjoittelu-, opetus- ja viihdekäyttöön. Viihdekäyttö lienee se kasvavin osa virtuaaligolfista. Myös moniin klubitaloihin on saatu simulaattori mahdutettua talven ajaksi, monesti luovinkin ratkaisuin. Kenelle simulaattorit on tarkoitettu, ja miten eri tekniset ratkaisut eroavat toisistaan? Haastattelimme alan kokeneinta edustajaa, Golf Coatin Aki Kuivaniemeä, joka on rakentanut yli 150 golfsimulaattoristudiota Suomeen 15 vuoden aikana.

Aki tutustui simulaattoreihin jo 1980-luvun puolivälissä, ja silloin markkinoilla oli tasan kaksi vaihtoehtoa, ParT ja Full Swing. ParT-simulaattoreita oli tuohon aikaan vain hotelleissa, mm. Hotelli Pasilassa, tosin myös Golf Centerillä oli vastaava omassa käytössään. – Ei ollut silloin jokamiehen laite, koska maksoi peräti 300 000 markkaa (noin 50 000 euroa), Aki muistelee. Siihen aikaan lyöntiä mitattiin infrapuna-teknologialla ja kokenut käyttäjä oppi hämäämään laitetta. Määrätynlaiset top-osumat esimerkiksi antoivat ekstramittaa lyönneille. – Uusien simulaattoreiden vallatessa alaa ja näyttäessä pelaajan todelliset lyönnit, monilla pelaajilla oli vaikeuksia hyväksyä oikeaa pelitasoaan, Aki naurahtaa. – Seuraavan sukupolven simulaattoreita hyljeksittiin alussa siitä syystä, hän jatkaa.

Golf Coat otti simulaattorit myyntiin
Suomessa markkinatilanne muuttui kun Akin Golf Coat -yritys ryhtyi 15 vuotta sitten tuomaan Sports Coach -simulaattoreita Suomeen. Oltiin jo euroajassa ja simujen hinnat asettuivat 20 000 – 30 000 euron luokkaan. – Näitä on myyty tähän mennessä jo noin 150 kpl, Aki laskee. 70 % laitteista on mennyt kaupalliseen käyttöön ja loput yksityisille.
Teknologioiden kehittyessä ja kysynnän kasvaessa hinnat ovat olleet laskusuunnassa, ja tänä päivänä laatusimulaattorin saa jo noin 15 000 eurolla. Hinta siis sisältää myös kaikki muut varusteet mitä simulaattoripelaamiseen tarvitaan. – 2000-luvun alkupuolella FlightScope kehitti Dobbler-tutkateknologiaan perustuvan golfpallon seurantajärjestelmän, jota teknologiaa myös Trackman alkoi myöhemmin hyödyntämään, Aki Kuivaniemi paljastaa. Uusi teknologia mahdollisti Golf Coatille edullisemman hinnoittelun, sillä Akilla oli tutkan lisäksi tarvittaville muillekin varusteille kilpailutetut ratkaisut.

Paketin tarkemmat hinnat ja varusteet löydät täältä >

Golfbuumi siivitti simumarkkinat
Sisäpelikausi, talviharjoittelu, millä nimellä sitä nyt kutsutaankin, sai huikean buustin pandemian aikana. Simulaattoripaikkojen syntyyn oli nähtävissä kasvua jo sitä ennenkin, mutta talvi 2020–2021 sai alan kiehumaan. Harrastajat eivät päässeet ulkomaille pelaamaan, joten heitä riitti suurimmalle osalle uusia toimijoita. Sisäharjoittelupaikkoja ja -studioita avattiin todella nopeaan tahtiin ja monet niistä markkinoiden kalleimmalla ratkaisulla, Trackmanilla.
Tätä kehitystä on tietysti alan sisällä jo toivottukin. Kolkoissa, kylmissä ja puolipimeissä kuplahalleissa tapahtuva pallon lyöminen ei vastaa nykypäivän harrastajan vaatimuksiin. Siistit simulaattoristudiot, joissa lyö palloa vaikka shortsit jalassa, yhdistettynä harkittuihin lisäpalveluihin, on tätä päivää. Esimerkkinä vaikka Akin Golfkuntosalit, jossa voi treenata fysiikkaa ja lyöntitekniikkaa yhdessä ja samassa paikassa. Unohtamatta satojen kenttien pelaamista virtuaalisesti simulaattoreissa ja hauskaa kisailua kavereiden kanssa.

Golfin harrastajamäärien kova kasvu kääntyi, mutta pudotus jäi kuitenkin pelättyä pienemmäksi.

Kurjan kesän vaikutukset
Kesän kenttäolosuhteet olivat etelässä huonoimmat miesmuistiin, ja kauden alkaminen myöhästyi viikoilla. Golfin harrastajamäärien kova kasvu kääntyi, mutta pudotus jäi kuitenkin pelättyä pienemmäksi. Ulkomaan matkailu sai huonosta kesästä varmaan lisäbuustia, ja on mielenkiintoista nähdä millainen vaikutus sillä on ns. sisäpelikauteen.
Aki Kuivaniemi on huolissaan siitä, riittääkö kaikille simulaattoritoimijoille asiakkaita. – On aika helppo laskea kannattavuutta käyttöasteen perusteella, kun tietää studioiden rakentamiskustannukset, hän aloittaa.  – Palvelujen määrä on ylimitoitettu, samoin kuin Padelissa, Kuivaniemi lisää. – Vaikka studiot toimisivat miehittämättöminä, on rakennuskustannusten ja vuokrien kattamiseen saatava säännöllisesti tuloja, mikä saattaa houkutella osaa toimijoista hintakilpailuun, hän ennustaa.

Ollaan silti vielä toiveikkaita ja uskotaan asiakkaita riittävän kaikille, koska palveluja on parin viime talven aikana opittu hyödyntämään.

Golf Coat on tunnettu golfalan toimija Suomessa ja toimittaa tuotteita sekä yrityksille että yksityisasiakkaille. Yrityksen tunnetuimmat brändit ovat personoidut ekologiset BioGolf-tiit, laadukas pallopainatus sekä tyylikkäät, brändättävät pallopakkaukset. Yritys tunnetaan myös merkittävänä golfsimulaattoreiden ja studioiden kustannustehokkaana rakentajana Sports-Coach ja FlightScope -brändeillä. Yritys tuo lisäksi maahan Boncaren korkeatasoisia hierovia tuoleja.

Tutustu yritykseen >