Suomi Golfin toimialapäivä 25.11.2022

Toimialapäivien toinen key-note-puhuja esittelee itsensä kotisivuillaan näin: Ilkka Halava (KTM, CBC) on tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja Prime Frontier Oy:n sekä Future Works Oy:n toimitusjohtaja. Hän on yksi Suomen suosituimmista  puhujista ja monen organisaation luottosparraaja. Sydämellinen radikaali, sovittelija, myötäajattelija. Mahdollisten tulevaisuuksien tarkkanäköinen kartoittaja ja ongelmien kärsivällinen ratkoja. Oppimisaddikti ja paremman huomisen rakentaja. Koska huomisen haasteista et selviä eilisen resepteillä.

Odotettu esitys ei tuottanut pettymystä, vaikka Ilkan ajatusten virta on niin kiinnostavaa, että mukana kulkeminen vaatii 110 % tarkkaavaisuutta. Ilkka on ajatuksissaan niin paljon meitä edellä (ainakin siis toimittajaa), että esityksen ääninauhoitusta piti kuunnella moneen kertaan.

Teksti: Jukka Rimpiläinen, Honour-mediat

Futuristi Ilkka Halava

Ilkka on pelannut golfia 6-vuotiaasta ja nähnyt kenttiä koti- ja ulkomailla. Hän nostaa esiin, aiheeseen liittyen, vastuullisuuden neljä aaltoa. Ensimmäinen aalto oli lain kirjaimen täyttämistä ja näin yrityksissä tehtiin. Toisessa aallossa vastuullisuudesta tuli brändi- ja markkinointikysymys, jolloin niitä teemoja tuotiin myös yrityksen näkyvään toimintaan. Kolmannessa aallossa trendin ympärille alkoi syntyä organisaatioita, jotka jo dna:nsa osalta olivat vastuullisia. Tästä Halava nosti esimerkiksi BodyShopin. Näiden kolmen ensimmäisen aallon aikana vastuullisuus oli kuluerä.

Vastuullisuuden neljäs aalto on mitatusti alkanut tällä vuosikymmenellä. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan suurten organisaatioiden ensimmäinen tai kakkostoimiala, joka on nyt muuttumassa päätoimialaksi alkaa olla suoraan planeettakestävyyttä ja taistelua sen saavuttamiseksi. Tällainen liiketoiminta on tutkimuksen mukaan kasvussa ja myös voitollista. Pääomatahot suhtautuvat tällaisiin organisaatioihin innostuneesti ja tuovat sille tarvittavaa rahoitusta. Työvoimapula ei kosketa näitä yrityksiä, ja julkinen valta luvittajineen on näille suopea. Tällaista liiketoimintaa on Halavan mukaan unelma omistaa ja johtaa. – Me seniorifuturistit olemme odottaneet tätä hetkeä, sillä tästä syntyy valtava liikevoima ja vauhtia markkinoille, hän korostaa.

Panokset planeettakestävyyteen

Tällä vuosikymmenellä yksistään Euroopassa tullaan käyttämään 5000 miljardia euroa planeettakestävyyteen tavalla tai toisella. Samaan aikaan fossiilinen liiketoiminta vaikeutuu, koska rahan hinta näille toimialoille kallistuu jatkuvasti. USA:ssa suljettiin Trumpin kaudella yhtä paljon kivihiilivoimaloita kuin Obaman kaudella, koska rahasta tuli niin kallista, että toiminta muuttui kannattamattomaksi. Olemme Halavan mukaan tällä hetkellä vedenjakajalla, joka kääntyy vahvasti kohti planeettakestävyyttä. – Se 30 vuoden matka, jota nyt tehdään, niin ihmiskunta selviää siitä – ei ole epäilystäkään, Halava vakuuttaa.

Millä tavalla vastuullisuus on osa golfin dna:ta? Ilkka Halava miettii sitä itse golfin pitkäaikaisena harrastajana, joka on huomannut maailmalla pelatessaan, että monesti kauneimmat viheralueet ovat juuri golfkenttiä. Golfin tulisi viestiä luontoarvojen massiivisesta ylläpitovoimasta näkyvästi ja kuuluvasti, sen lisäksi että lajilla on merkittävä kansanterveydellinen vaikutus. Sen sijaan täällä kärvistellään osakeomistusongelmien kanssa eikä saada talousyhtälöä toimimaan. – Isossa kuvassa on selvää, että golfliiketoiminta kuuluu neljännen aallon toimijoihin, ja voittajiin ja lajin tulee järjestäytyä sen vastuullisuutensa kanssa, Halava kannustaa. Hän myös komppasi aiempaa esiintyjää siinä, että kannattaa miettiä millaista toimintaa voi golf-alustalla järjestää, sen sijaan että miettii seuratoiminnan kehittämistä.

Digiajan panostukset

Ajankäyttö nousee Halavan mielestä yhdeksi keskeiseksi tekijäksi myös golfin tulevaisuutta suunniteltaessa. Esimerkiksi toimijoista, joita vastaan golfkin taistelee, hän nostaa Netflixin, joka jo vuonna 2018 investoi omaan sisältötuotantoonsa 10 miljardia dollaria. Tuollaisella satsauksella saa tuotettua kasapäin huippukiinnostavia sarjoja, joiden pariin kuluttaja voi uppoutua sohvan syövereihin vapaa-aikansa puitteissa. Ja jo vuonna 2019 sama yritys investoi tuotantoihin 15 miljardia lisää. On käynnissä massiivinen taistelu ihmisten ajankäytöstä, ja liikuntapalveluiden tuottajien on tultava kisaan aktiivisesti mukaan. Jo vuonna 2003 aikuisväestöstä 75 % kertoi kaiken aikansa olevan jo käytössä. Kaikki uudet lajit tulevat siis kilpailemaan jo käytössä olevasta ajasta.

Olemme siirtyneet alustojen aikakaudelle ja kysymys kuuluu; millainen alusta golfkenttä on ja millainen alusta golfseura on? Mitä siellä tapahtuu muuta kuin että mennään tuttujen kanssa pelaamaan? Vai onko se alusta kohtaamiselle, jossa voidaan järjestää mitä vaan? Ei ole enää lamppuliikkeitä, jotka myyvät vain valaisimia. Ei pitäisi myöskään olla golftoimijoita, jotka ajattelevat golfia vain pelinä.

Onko golf alusta, jossa
voi järjestää mitä vain?

Toimialapäivän moderaattorina toimi Golf-lehden päätoimittaja Jere Jaakola.

Johtamisen uudet teesit

Lineaarisuus. Me, jotka olemme syntyneet ja kasvaneet jälleenrakennuskauden jälkeen, olemme eläneet ajassa, jossa mikään ei ole muuttunut yllättäen. 1970-luvun öljykriisi, joka silloin tuntui lähes maailmanlopulta, näyttäytyy nyt pienenä ryppynä suorassa kehitysviivassa. Olemme eläneet aikaa, jossa pienten muutosten jälkeen on aina palattu takaisin kiskoille turvallisen tasaiseen menoon. – Tulevasta 30 vuoden murrosjaksosta on sanottava, ettei sama meno todellakaan jatku, Halava alleviivaa. Tulee peräkkäisiä epäjatkuvuuskohtia, ja kuten tiedetään pandemiat aiheuttavat rauhattomuutta, murroskohdat aggressiivisuutta ja sotia. Ei pidä odottaa, että tilanne rauhoittuisi, vaan tottua siihen, että tämä on uusi normaali. Viivyttelyyn ei ole syytä.

Proaktiivisuus. Reagoimme kyllä ongelmiin nopeasti, mutta kannattaisi sen sijaan olla proaktiivinen. Luo itse agendasi sen sijaan, että olet tulipaloja sammuttamassa seuraavat 30 vuotta.

Digitaalisuus. Teemme usein digitalisointia pinnallisesti. Kirjasta tehdään pdf-versio, jota luetaan kirjamaisesti tietokoneella. Digitaalisuuden tulisi olla paljon enemmän, ja meidän tulisi hyödyntää digimaailman mahdollisuuksia paremmin. – Jos minä luen kirjaa, niin miten se kirja lukee minua, Halava kysyy. Mikäli kirja tunnistaa, että lukija on salibandyvalmentaja ja kirjan aihe on terveys, liikunta ja suorituskyky, se voi skipata muutaman alkukappaleen. Digitaalisen kirjan tulisi tunnistaa lukijan osaamisen taso ja tarjota uutta tietoa valikoiden.

Frontier-yhteisöklinikka

Miksi sitoutuminen vähenee yhteiskunnassa? Mikä lisää sitoutumishalukkuutta? Vuosien 2004–2006 aikana Ilkka Halava teki paljon kvalitatiivista tutkimusta aiheesta ja tunnisti 13 sellaista asiaa, jotka lisäävät sitoutumishalukkuutta yhteisöön. Ensimmäinen on perinne. Jokin asia on alussa ollut menestys ja kantanut yhteisöä eteenpäin. Niille, jotka ovat olleet yhteisössä alusta asti mukana on vahva käsitys juurista ja ne jotka ovat tulleet mukaan myöhemmin on vahva kokemus ankkurista. Eli juuria ja ankkureita on pystyttävä rakentamaan. Toisena on yhteisön toiminta. On eri asia lahjoittaa rahaa SPR:lle kuin olla lipaskerääjänä. Sinulla onkin rooli, voit pukeutua SPR-asuun ja seistä kadunkulmassa, ja sinulla on toiminnallinen ulottuvuus. Kolmantena tulee tulevaisuus. Suurimmalla osalla järjestöjä ja yhdistyksiä ei ole mitään käsitystä siitä, millaista tulevaisuutta ne ovat luomassa. – Toimitusjohtaja toivoo, ettei tämä nyt vain minun vahtivuoroni aikana kuole, Halava naurattaa yleisöä. On oltava tavoite mitä kohti kuljetaan, sillä se voimaistaa yhteisöä. Neljäntena henkilöt ja henkilögalleria. Monissa yhteisöissä toimintaa johtaa valovoimainen persoona, jota halutaan seurata. Viidentenä valta. Esimerkkinä yhteisöt, joilta ministeriöt pyytävät lausuntoja. Kuudentena yhteisö. Yhteisö, joka panostaa kohtaamisiin, vaikka niitä olisi vain pari vuodessa. Seitsemäntenä symbolit. Symbolit lisäävät sitoutumista, kantamalla symbolia kannatat yhteisöä. Huonoina päivinä symboli kannattelee sinua. Kahdeksantena lokaatio. Voisivatko yhdistyksen jäsenet käyttää yhdistyksen tiloja? Yhdeksäntenä sankaruus. Aina on ihmisiä, jotka haluavat tulla mukaan ja antaa ison panoksensa yhteisön toimintaan. Kymmenentenä status. Kapteeniksi golfyhteisöön. Yhdestoista tieto. Sisäpiirin eli omien jäsenten tulisi saada tieto merkittävistä asioista ennen muita. Kahdestoista talous. Kolmastoista kieli ja termit. Lajin oma kieli ja termistö synnyttää yhteisörakenteen.

Toimitukselta

Jouduin karsimaan jutusta juniorikasvatusta koskeneen osion tilanpuutteen vuoksi. Haluan nostaa siitä kuitenkin esiin pelipaitakokemuksen, joka ainakin itsellä synnytti vahvan muistikuvan. Kävin 13–14 vuotiaana Hyvinkään Tahkon lentopallojoukkueen harjoituksissa muutaman kuukauden ajan, enkä kertaakaan kokenut aikuisilta negatiivista käytöstä. Omaa pelipaitaa en ehtinyt saada, mutta sain kokea olevani joukkueen jäsen. HyviGolfin jäsenenä golfseurassa olen ollut 1990-luvun alusta, joten juuret ovat vahvat ja niitä juuria olen ollut itse kasvattamassakin. Yhteisöllisyyden puutetta on viime vuosina koettu monessa golfseurassa, kun taas esimerkiksi omassa HyviGolfissa talkoissa on yli 100 ihmistä paikalla. Yhteisöllisyys kasvaa kun huomioimme toisemme, ja sitä työtä golfyhteisöissä jo tekevät kapteenit ja toimikuntien aktiivit.

Ilkka Halavan esitys oli niin vahva, että kaveri pitää ottaa seurantaan. Haastattelu jonkin tarkemmin rajatun aiheen parissa kiinnostaa sekin.