Simulaattorin valinta käyttökohteen mukaan

Koko järjestelmä käynnistyy yhtä nappia painamalla.

Teknologioiden kehitys ja toimijoiden huippuunsa viritetyt kokoonpanot ovat mahdollistaneet simulaattoreiden hankkimisen myös yksityiskäyttöön. Suomen markkinajohtajan, Golf Coatin, antamien tietojen mukaan simulaattoreiden markkina jakautuu tällä hetkellä 50–50 yksityis- ja kaupalliseen käyttöön. – Moni käytti etelänmatkoilta säästyneet eurot oman studion rakentamiseen, paljastaa Golf Coatin toimitusjohtaja Aki Kuivaniemi. Laitteiden monikäyttöisyys lisää niiden hyödyntämistä, koska talvella simulaattorissa olleen laitteen voi ottaa mukaansa kesällä rangelle ja hyötyä sen antamista tiedoista oman pelin kehittämisessä.

Lyöntiä mittaavat seurantalaitteet perustuvat tutkan, kameran ja analysointiohjelman yhteistyöhön. Mailanpään reitti, osumakohta, pallon lähtönopeus – ohjelma laskee datan tuottamat tiedot salamannopeasti ja tuottaa näytölle pallon tarkan lentoradan. Jokaisesta lyönnistä pelaaja saa tarkan datan käyttöönsä, ja yhdessä golf pron kanssa harrastaja kehittyy pelaajana. Tämä on tärkein syy siihen, miksi golf prot hankkivat simulaattoreita omaan opetuskäyttöönsä. Palaute on riittävän tarkkaa ja ennen kaikkea nopeaa.
Simulaattorit sopivat erinomaisesti myös viihdekäyttöön, ja myös tälle ajatukselle perustuvia golfstudioita on syntynyt runsaasti. Keskinäistä kisailua omien kavereiden kesken kenttiä pelaten tai lähimmäs lippua/pisin draivi -toimintoa hyödyntäen. Vaikea keksiä lajista innostuneelle parempaa ajanvietettä viikonloppuihin.

Käyttöönoton helppous ratkaisee
Simulaattoristudioiden toiminta perustuu useimmiten miehittämättömiin keskuksiin ja kulunvalvonnan älyratkaisuihin. Prosessi voisi toimia vaikka näin: Varaat nettisivuilta ajan simulaattoriin ja saat koodin oven avaukseen tai sinulla on oven avaukseen koodattu jäsenkortti. Tulet studiolle ja kun simulaattorivuorosi alkaa tulee sinun helppojen ohjeiden avulla käynnistää järjestelmä ja aloittaa pelaaminen. Tämä on tottakai se tärkein asia miehittämättömissä paikoissa, koska ei ole ketään jolta kysyä neuvoa. Tosin paikalla saattaa olla joku kokeneempi, ja ohjeista löytyy useimmiten puhelinnumero, jonne soittaa.
Joku saattaa pohtia, miksi henkilökuntaa ei ole aina paikalla. Simulaattoristudiot ovat yleensä avoinna 24/7, eli voit mennä pelaamaan vaikka aamuyöllä. Henkilökunnan jatkuva paikallaolo olisi myös merkittävä lisäkustannus, joka näkyisi tietysti myös palvelun hinnassa.
– Esimerkiksi Golfkuntosalin simulaattorit käynnistetään erillisestä vihreästä painikkeesta, noudattaen kolmen kohdan helppoa ohjelmaa, Aki Kuivaniemi vakuuttaa. Ja tämä siis silloin kun tulet paikalle niin, että edellinen käyttäjä on sammuttanut laitteet. Useimmiten paikalle tullaan heti edellisen pelaajan perään siten, että käynnistät vain uuden pelin, koska järjestelmä on käynnissä edellisen käyttäjän toimesta. Tämän jälkeen seuraat näytöllä/kankaalla olevia ohjeita ja teet omia valintojasi periaatteella; jos osaat lukea, osaat käyttää.

Teknologian erot
Suomessa suosituimmat järjestelmät, FlightScope ja Trackman ovat teknologialtaan hyvin samankaltaiset. Molemmat hyödyntävät tutkateknologiaa ja videokuvaa. Monet asiantuntijat ovat vertailleet näitä järjestelmiä ja todenneet ne yhtä tarkoiksi, ja samaa todistaa Aki Kuivaniemen omat kokemukset. Tosin pieniä erojakin löytyy. – Trackman ei esimerkiksi erottele, lyödäänkö palloa matolta vai ruoholta, Aki aloittaa. Matolta lyötäessä palloon ei synny alakierrettä yhtä paljon kuin ruoholta lyötäessä, koska lapa ei pääse suuntautumaan alaspäin lyönnissä. Flight Scopella on sen sijaan kaksi asetusta, indoor ja outdoor, joista indoor-asetuksella huomioidaan matolta lyötävän alakierteen puuttuminen. Klubipelaajille tämä kaikki on toissijaista, mutta huippupelaajille olennaista. Miten pallo käyttäytyy, kun se laskeutuu greenille? Pysähtyykö se nopeasti ja jopa spinnaa takaisin? – Kun data tuodaan sinne pelisoftaan, pallon käyttäytyminen voi olla realistista tai se näyttää ”liian hyvältä”, Aki tarkentaa. Nykyiset järjestelmät osaavat jo näyttää pallon lentoradan erittäin tarkasti. – Joskus klubipelaaja saattaa lyödä ”niin huonon” lyönnin, ettei järjestelmä osaa sitä tulkita, jolloin se ei sitä tee ja pelaaja joutuu lyömään uudelleen, Aki alleviivaa.

Alan siistein ja kestävin screenikangas
Kun puhutaan kokonaisjärjestelmästä, seurantalaite on vain yksi osa kokonaisuutta. Simulaattori tarvitsee toimiakseen tietokoneen, peliohjelman, projektorin, lyöntimatot ja häkin, sekä ehkä näkyvimpänä osana screenikankaan, johon kuva heijastetaan ja johon pallot lyödään. Miten siististi screenikangas saadaan kiinnitettyä, miten se kestää kymmenet tuhannet palloniskeämät ja näyttää siihen heijastetun kuvan mahdollisimman hyvin. Siinä hieman haastetta kankaalle.
– Olen itse jo kymmenen vuotta vertaillut ja etsinyt parempaa kangasta screenikäyttöön, Aki aloittaa. – On testattu englantilaisia ja saksalaisia kankaita ja myös amerikkalaisia, mm. Carl’s Placen ratkaisuja, mutta en ole ollut niistä mihinkään täysin tyytyväinen. Onneksi minulla on hyvä kontakti Kiinassa, ja laitoin hänelle pyynnön selvittää löytyisikö sieltä riittävän laadukas, jopa ”täkkimäinen” kangas vaativaan käyttöön. Kiinasta tuli näyte, joka kiinnitettiin meidän Golfkuntosalin simulaattoriin, jossa se on nyt ollut puolisen vuotta. Jenkit esimerkiksi antavat parhaalle screenikankaalleen 15 000 wedge-lyönnin takuun, mutta tälle meidän uudelle kankaalle voidaan antaa moninkertainen kestävyystakuu. Kangas, johon on lyöty varmaan yli 100 000 lyöntiä, ei ole vielä mennyt miksikään, Aki riemuitsee. Nyt niitä kankaita on hankittu satoja kappaleita yrityksen varastoon ja Aki uskoo niiden menevän nopeasti kaupaksi alan toimijoille. Sana kulkee nopeasti ja kaikki haluavat simulaattoreihinsa siistin ja korkealaatuisen kankaan, joka myös kestää. Kankaan on myös osattava toistaa siihen heijastettava kuva.

Golf Coat on tunnettu golfalan toimija Suomessa ja toimittaa tuotteita sekä yrityksille että yksityisasiakkaille. Yrityksen tunnetuimmat brändit ovat personoidut ekologiset BioGolf tiit, laadukas pallopainatus sekä tyylikkäät, brändättävät pallopakkaukset. Yritys tunnetaan myös merkittävänä golfsimulaattoreiden ja studioiden kustannustehokkaana rakentajana Sports-Coach ja FlightScope -brändeillä. Yritys tuo lisäksi maahan korkeatasoisia Boncare hierovia tuoleja.

Tutustu yritykseen >