You are currently viewing Peliaikojen saaminen oli haasteena kaudella 2020. Auttaisiko kentän vaihtaminen?

Peliaikojen saaminen oli haasteena kaudella 2020. Auttaisiko kentän vaihtaminen?

Kauden 2020 aikana monella pelaajalla kävi mielessä kentän vaihtaminen, koska omalta kentältä ei löytynyt vapaita peliaikoja. Lähtöajat olivat koko ajan kortilla eikä tilannetta helpottaneet alkukauden turvallisuussyistä tehdyt ryhmäkokojen rajoitukset. Päätimme selvittää mitä vaihtoehtoja kentän vaihtoa suunnittelevalla pelaajalla on, erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Ihan ensimmäiseksi tuli kaivaa esiin tietoa ja siksi kilautimme kaverille, jolla sitä on. Suomen Golfliiton Tietopalvelut-asiantuntija Aarni Nordqvist selvitti asiaa Pelaaja ensin -raporttien avulla. – Tulokset peliajan saatavuuden osalta ovat mykistäviä, hän toteaa. – Tällaista muutosta jonkin yksittäisen asian kohdalla ei ole koskaan nähty, sillä arvosana on romahtanut vuosien 2018 ja 2019 tasolta (82) peräti 7 yksikköä, lukuun 75. Valtakunnan tasolla se on historiallinen muutos, painottaa Nordqvist. – Pääkaupunkiseudulla muutos on vieläkin dramaattisempi. Vuonna 2018 peliaikojen saatavuutta kuvaava arvosana oli 82 ja vuonna 2019 yksikköä pienempi 81, kunnes kuluneella kaudella se putosi lukuun 68. Näin suuri muutos on todella poikkeuksellista ja selittyy vain poikkeusoloilla, hän lisää.

Positiivinen ongelma kentille

Kenttien käyttöasteen kasvu on tietysti positiivinen asia kentille, mutta yksittäiselle pelaajalle peliaikojen saamisen vaikeus on voinut aiheuttaa turhaantumista. Osakkeenomistajana sai sentään varata aikoja muita aiemmin, mutta sekään ei aina auttanut. Pelioikeudella pelaavat olivat samassa tilanteessa ja aikoja piti olla varaamassa heti kun se oli ajanvaraussääntöjen mukaan mahdollista. Ajanvarauksessa nähtiin myös ikäviä lieveilmiöitä.

Kenttien omien ilmoitusten mukaan pelikierrosmäärät kasvoivat 20-40 % ja samaa toistavat viralliset tilastot. Kun vuosina 2018 ja 2019 golfkierroksia Suomessa pelattiin noin 2,9 miljoonaa oli luku vuoden 2020 osalta peräti noin 4,1 miljoonaa. Kasvua siis peräti 40 %. – Luvuista voidaan arvioida, että jokaisella kotimaisella 18-reikäisellä kentällä pelattiin keskimäärin noin 29 000 kierrosta, laskeskelee Nordqvist.

Auttaisiko kentän vaihtaminen?

Ainakin pk-seudulla vapaampien peliaikojen löytäminen lisää ajokilometrejä tuntuvasti. Ymmärrettävästi Uudenmaan reuna-alueen kentillä vapaita peliaikoja sai hieman paremmin, joten mikäli ajankäyttö ei ole esteenä, asiaa kannattaa harkita. Sijainniltaan parhaat kentät olivat suosituimpia myös kuluneella kaudella, eikä niiden välillä peliajan saatavuudessa ollut merkittäviä eroja. On muistettava, että kausi 2020 oli erityisen poikkeuksellinen eikä tulevan kauden osalta asiaa ole helppo ennustaa. Pelaajamäärän kasvu tullee jonkin verran vaikuttamaan peliaikojen saatavuuteen.

Tuotteistuksen paikka

Golfosakekaupan vilkastumisen yksi syy on nimenomaan peliaikojen varaaminen ennen muita. Peliaikojen kova kysyntä hillitsi myös pelioikeuksien, sekä muiden pelituotteiden ja yksittäisten pelilippujen alennuskauppaa. Tällä kaudella pelikierroksista saatiin varmasti aiempaa korkeampaa keskihintaa, vaikka alkuvuoden golfmessuilla alennuksia myytiinkin. 

Olisiko tulevina kausina mahdollista saada peliaikoja omaa statusta nostamalla? Samaan tapaan kuin hotelleissa huonetasoa nostamalla tai lentokoneessa businekseen siirtymällä. Voisiko pelioikeuden yhteyteen liittää jo valmiiksi muitakin palveluja (ruokailuja, eväitä, golfautoja), jolloin paketin arvo nousisi tasoon, joka oikeuttaisi ajanvaraukseen ennen muita. Entä nähdäänkö tulevina kausina mahdollisuutta varata lähtö vain 2 hengelle maksamalla hieman ekstraa. Vielä jos saisi toivoa, niin tulevaa vuotta ei kannattaisi aloittaa pelituotteiden alennusmyynnillä. 

Jukka Rimpiläinen
Honour-Golf -lehti
honour@honour.fi

Vastaa