Golfmessut oli yksi GoGolfin hankkeista.

GoGolfin siivet eivät sittenkään kantaneet

Konkurssi on aina ikävä uutinen, mutta siitäkin voimme oppia jotain. GoGolfin konkurssiin oli osaltaan vaikuttamassa ulkoiset tekijät, ensin korona ja sitten Etelä-Suomen kenttien surkea kunto vuonna 2022 ja siitä syntyneet mainehaitat, jotka erityisesti osuivat GoGolfin kaltaiselle isolle toimijalle. Ulkopuoliset tekijät katkaisivat nopean kasvun kärjen ja tavoite karkasi. Sijoittajilta loppui lopulta usko, vaikka taloustietojen valossa toimintaa olisi vielä voitu jonkin aikaa jatkaakin.
​​​​​​​
(Teksti: Jukka Rimpiläinen, SGK/Honour-mediat)

(Hans Weckman toimi Oy Kurk Golf Ab:n hallituksen puheenjohtajana ollessani sen hallituksen jäsen. Hasse oli myös Suomen Golfkenttien Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja kun tulin yhdistyksen tiedottajaksi. Yhteisen matkan johdosta oli helppo kutsua Hasse kahville keskustelemaan GoGolfin konkurssiin johtaneista syistä. Teksti on siis kirjoitettu keskustelun pohjalta ja omiakin tulkintoja siihen lisäten.)

Haettiin nopeaa kasvua hankalaan aikaan

Tyryn perheen alkutyön jälkeen mukaan tuli sijoittaja, joka näki toiminnassa uutta raikkautta. Paavo Kettusen resursseilla toiminta nousi uudelle tasolle, ja Weckmanin visio Ruotsissa toimivan Golf Starin toiminnan monistamisesta Suomessa sai vastakaikua. Joillekin kentille GoGolfin osaava markkinointi toi kaivattua lisämyyntiä tapahtumien ja verkkokaupan avulla.

Yhtiö käytti rahaa kenttien osakkeiden ostoon, jo aiemmin hankittujen harjoituspaikkojen kehittämiseen sekä sisäharjoittelupaikkojen rakentamiseen. Tavoitteena oli luoda kiinnostava ja tuottava kokonaisuus, joka olisi viety pörssiin. Tarvittiin huipputason johtajia suunnitelman toteuttamiseen sekä lakipalvelujen ja taloushallinnon osaajia sen tukitoimiin.

Otetaan keskusteluun mukaan myös GolfSky-välinekauppa, joka lähti hyvin liikkeelle ja rohkaisi jopa kansainvälistymään. Avattiin myymälä Ruotsiin ja toivottiin tuulta purjeisiin. Rahoitusta kasvuun saatiin Finnveralta ja pankista, olihan yritys uudistamassa konservatiiviseksi tunnistettua golfalaa raikkaalla otteella.

Vauhti alkaa hiipua

Korona toi paljon pelaajia lajin pariin, mutta aiheutti myös ongelmia. Välinekaupassa myynti sakkasi aluksi, koska tuotteita ei saatu myymälöihin suuren maailmanlaajuisen kysynnän ja valmistajien toimitusvaikeuksien takia. Ostajia olisi ollut, mutta he eivät jaksaneet odottaa pitkiä toimitusaikoja. Pelikentillä nähtiin historiallisen vaikeaa peliaikojen saatavuutta osakkaiden varatessa parhaat peliajat. Erilaisilla pelituotteilla kauppaa käynyt GoGolf sai negatiivista palautetta erityisesti Peuramaalla.

GoGolf Megarange ja varsinkin GoGolf Range Leppävaara olivat toimivia ja innoittivat perustamaan talviharjoitustilat Espooseen ja myöhemmin Tampereelle.

Välinekaupan puolella päädyttiin ostamaan isoja eriä tuotteita aina kun niitä vain saatiin, joka johti ylisuureen varastoon. Asiakkaiden ostoinnokkuus oli kuitenkin jo laskenut ja varastoissa oli paljon rahaa kiinni. Yhtiön muissakin toiminnoissa näkyi myynnin ongelmat, Tapahtuma- ja kumppanuusmyynti sakkasi yhdessä pelituotteiden myynnin kanssa. Henkilökunnan motivaatio sakkasi tulevaisuuden uskon vähetessä ja resurssien pienetessä. Se näkyi myös vuoden 2023 Golfmessuilla, vaikkei siitä silloin julkisesti puhuttu.

Alalla juoruttiin

Alalla alettiin kuiskia yhtiön suurista ongelmista varsinkin välinekaupan puolella. Moni tiesi kertoa yhtiön maksuvaikeuksista, eihän tällä alalla mikään salaisuus pitkään säily. Lehti jäi julkaisematta ja muukin toiminta oli jokseenkin aneemista. Kenttiä pyöritettiin kutakuinkin normaalisti, vaikka vuoden 2022 kentänhoito-ongelmat näkyivät vuoden 2023 pelituotteiden myynnissä erityisesti Peuramaalla ja Vuosaaressa. Sijoittajat tulivat apuun kahteen otteeseen, mutta laivaa ei saatu enää kääntymään. Yhtiö haettiin konkurssiin varojen loppuessa, poikkeuksena Kurk Golf, johon Weckmanilla on erityissuhde.

Jälkiviisastelua

Hans Weckman on edelleen sitä mieltä, että golfalan uudistamiselle oli tilausta. GoGolf toi alalle Golfariksi Päivässä -kurssit, otti haltuunsa Golfmessujen pyörittämisen, hallinnoi golfkenttiä, tarjosi opetustoimintaa ja golfmatkoja, uudisti harjoituspaikkoja ja halusi mukaan välinekauppaan. GoGolfin golfarit muodostivat jopa 50 000 pelaajan joukon ja jäsenyyteen sisältyi oma lehti. Yhtiö teki paljon muutakin, ja jälkiviisaana on helppo kysyä, olisiko vähempikin riittänyt.

Weckmanin mielestä GoGolfin pelituotteiden myynnin kutistuminen tälle kaudelle johtui sekä ihmisten rahavarojen pienenemisestä kohonneiden elinkustannusten myötä että golfin pariin koronavuosina tulleiden poistumisesta. Kirjoittaja pohtii syyksi myös pelituotteiden kohonneita hintoja, vaikka Suomessa edelleen pelataan varsin halvalla..

Mitä nyt tapahtuu?

Konkurssipesällä on paljon realisoitavaa, ja on mielenkiintoista nähdä löytyykö esimerkiksi golfosakkeille suurostajaa. Salkussa on Peuramaata, Vuosaarta ja St. Laurentsia. Hirvensalo Golf ja Isosaari ovat oma lukunsa. On helpompi uskoa, että rangeille ja sisäpeliareenoille löytyy nopeasti uudet omistajat. Myös välinekaupasta ollaan varmasti kiinnostuneita. Kenttien osakkeiden realisointi voi viedä pitkään, ja kenttien kannalta yksittäiset omistajat olisi ehkä mieluisampi vaihtoehto.

Weckmanin mielestä surullisinta on, että GolfSky-myymälöistä tuotteet ennakkoon ostaneet ja maksaneet jäävät todennäköisesti sijaiskärsijöiksi, samoin kuin opetuspalveluja ennakkoon ostaneet asiakkaat. – Olen saanut useita puheluita ja käynyt asiaan liittyneitä keskusteluja, Weckman sanoo ja kiittelee soittajien hyvätapaisuutta. Keskustelut on käyty hyvässä hengessä. Työpaikkojen menetys ja jatkuvuus askarruttavat myöskin.

Golfmessut on yksi iso kysymysmerkki ja mahdollisesti ne jäävät kaudella 2024 kokonaan väliin.
(Päivitys, juuri tulleen tiedon mukaan golfmessut järjestetään 22.–24.3.2024, lue lisää >)

Kenttien henkilökunta on sekin merkittävä asia. Hill Sidessa omistaja etsinee toiminnalle uuden vetäjän, muissa paikoissa henkilökunta neuvottelee jatkosta.



Talousammattilaisen kommentit

Pyysimme myös talousmallinnuksen ja yrityssuunnittelun asiantuntijalta, Riku Lehtiseltä kommentit yrityksen viime vuosien talouslukujen valossa.

– Laskin kolmen konkurssiin menneen yhtiön, GoGolf-emon, Golf Skyn ja GoGolf Finlandin rahavirtatiedot. Tässä kävi hieman niin kuin Elon Muskin SpaceX-raketin räjähdysepisodissa. Vuonna 2020 GoGolf-yhtiöissä elettiin kassavirtojen kannalta vielä suht’ normaaleja aikoja. Kassavirtakertymä oli 2020 vielä puolisen miljoonaa plussalla ja investoinnit olivat lähes miljoona euroa. Oman pääoman ehtoista rahaa sijoitettiin näihin kolmeen yhtiöön yhteensä puoli miljoonaa ja velkaa otettiin 700 000. Seuraavaan tilikauteen 2021 lähdettäessä käteiskassa oli vahva, 1,2 miljoonaa.

Raketin vauhti alkoi kiihtyä ja polttoainetta kasvuun kului. Varsinaisen toiminnan kassavirta sukelsi 2,7 miljoonaa miinukselle, investoinnit vuonna 2021 olivat lähes 5 miljoonaa. Omia pääomia laitettiin näihin golffirmoihin yhteensä puoli miljoonaa ja velkaa otettiiin 6,1 miljoonaa. Rahaa oli yhtiöillä tilikauden 2022 alussa yhteensä 240 000 kun vauhti kiihtyi edelleen. Raketti oli jo kaukana yläilmoissa. Varsinainen toiminta söi 7 miljoonaa miinusmerkkistä kassavirtaa ja investoinnit olivat 4 miljoonaa.

Elon Muskin lailla GoGolfin omistajat uskoivat hankkeisiinsa ja sijoittivat kolmeen yhtiöön yhteensä vielä 1,6 miljoonaa omia varojaan ja rahoittajatkin luottivat yhtiöihin myöntämällä lainoja yli 9 miljoonaa. Ja sitten räjähti. Kolmen vuoden aikana oli tehty miinusmerkkistä kassavirtatulosta yhteensä 9,3 miljoonaa ja investoitu 9,8 miljoonaa. Rahat eivät lopulta riittäneet, vaikka oman pääoman ehtoisia sijoituksia oli tehty 2,7 miljoonalla ja vieraan pääoman ehtoisia yhteensä lähes 16 miljoonan edestä.

Mitä yhteistä on seuraavilla instituutioilla: arvopaperipörssi, oikeusistuinjärjestelmä ja yritystoiminta? Ne ovat eräänlaisia uhkapelialustoja. Maailmassa ei ole ainuttakaan asiantuntijaa, joka kykenisi etukäteen ennustamaan, milloin pörssikurssit kääntyvät, minkälaiseen ratkaisuun oikeus missäkin asiassa päätyy ja kuinka yritystoiminnassa käy.

Elon Musk ja Hans Weckman ovat kumpikin tehneet parhaansa ja onnistuneet yrittäjinä, vaikka Muskin raketti räjähti ja Weckmanin yhtiöistä kolmelta loppuivat rahat. Musk suunnittelee jo seuraavaa rakettia ja Weckmankin toivottavasti jatkaa golfalan yritystoimintaansa – kummankin oppikertymähän on nyt aivan valtava.

Riku Lehtinen >