Hiilineutraali Golfkenttä -hanke sai ympäristöpalkinnon

Kuvassa Suomen Golfkentät ry:n hallituksen jäsenet palkintoseremonian jälkeisessä yhteiskuvassa. Vas. Timo Mansnerus, Antti Ahti, Jarmo Leiniö, Pekka Raitala, Soili Pelkonen, Tommy Skogster, Lassi Kiviniemi ja Jukka Rimpiläinen.

Suomen Golfliiton järjestämässä Golfgaala-tapahtumassa palkittiin vuoden 2019 onnistujia. Suomen Golfkentät ry:n viime vuosien kärkihanke, Hiilineutraali Golfkenttä sai vastaanottaa vuoden 2019 ympäristöpalkinnon. Meri-Teijo Golfin pilotista käynnistynyt hiilijalanjäljen mittaus on saanut toimialalta hyvän vastaanoton.

Teksti: Jukka Rimpiläinen, kuva: Juha Hakulinen

Golfkentille räätälöity laskentamalli mittaa niiden hiilijalanjäljen ja tuottaa ehdotuksen sen pienentämiseksi. Mittaus perustuu golfkentän toiminnan aiheuttamaan ilmastonlämpenemisvaikutukseen elinkaariarviointimenetelmää ja kansainvälisiä laskentastandardeja noudattaen. Mittaustuloksia tullaan myös vertailemaan eri kenttien kesken, jolloin poikkeamiin päästään heti puuttumaan.

Hanke saa innostumaan
Palkinnon Golfgaalassa vastaanottanut, Meri-Teijo Golfin hallituksen puheenjohtaja, Tommy Skogster muisteli kiitospuheessaan hankkeen syntyhetkeä. – Pelasin viisi vuotta sitten Meri-Teijossa CLC:n toiminnanjohtajan Jouni Kerosen kanssa, ja keskustelu kääntyi Jounin erikoisosaamiseen, ympäristöasioihin, aloitti Skogster.

 – Meille syntyi vahva yhteisnäkemys, että golfkentät voisivat toimia asiassa edelläkävijöinä. Meri-Teijo Golfissa tehdyssä pilotissa oli mukana Lappeenrannan tekninen yliopisto laskentamallia toteuttamassa, hän lisää.
Meri-Teijo Golfin tulosten valmistuttua Skogster päätti esitellä hanketta Suomen Golfkentät ry:n hallitukselle, jonka jäsen hän itsekin oli. SGK:n hallitus tutustui hankkeeseen huolella ja totesi sen sopivan erinomaisesti yhdistyksen strategiaan – haluun lisätä kenttien elinvoimaisuutta.

Kansainvälinen hanke
Koska Suomessa saatiin kymmenittäin kenttiä nopeasti mukaan, ryhdyttiin tutkimaan hankkeen kansainvälisiä mahdollisuuksia. Helmikuussa 2020 laskentamallia esiteltiin Euroopan yhdistyksen konferenssissa 150 eurooppalaiselle golfvaikuttajalle.
Yhdistys järjestää vuosittain myös golfin ilmastoseminaarin, jossa on vieraillut eturivin asiantuntijoita eri aloilta.
– Ympäristöasioissa jokaisen meistä on tehtävä oma osuutemme, painottaa Suomen Golfkentät ry:n toimitusjohtaja Antti Hiltunen. Golfkentillä on maailmanlaajuisesti muitakin ympäristöohjelmia, mutta Hiilineutraali Golfkenttä –hanke tuo siihen selkeän laskettavan luvun. Ja kuten sanonta kuuluu, jos sitä voi mitata, sitä voi parantaa. Jo nyt tiedetään, että käyttämällä golfkentänhoidon dieselkoneissa uusiutuvaa biopolttoainetta, voidaan niiden hiilijalanjälkeä pienentää yli 80 %. Pelastetaan siis maapallo – yksi golfkenttä kerrallaan!

Lisätietoja tapahtumasta ja Hiilineutraali Golfkenttä -hankkeesta antaa toimitusjohtaja
Antti Hiltunen
Suomen Golfkentät ry
Puh. 0400 355 434,
antti.hiltunen@golf.fi

Hiilineutraali golfkenttä –
Carbon Neutral Golf Course

Suomen Golfkentät ry käynnisti vuonna 2017 hankkeen golfkenttien hiilijalanjäljen mittamiselle, Meri-Teijo Golfin toimiessa hankkeen pilottina. Hanke saa mittavaa taustatukea Climate Leadership Coalitionin puheenjohtajalta Jouni Keroselta ja yhdistyksemme 50 jäsenkentältä. Tasauspäiväseminaarien asian tärkeyttä korostavien puheenvuorojen ansiosta jo parikymmentä suomalaista golfkenttää on käynnistänyt toimenpiteet oman hiilijalanjälkensä mittaamiseksi.

Ilmastonmuutoksen asiantuntijan, Jouni Kerosen esitys syksyllä 2017 pidetyssä syysseminaarissa avasi monen silmät sille, mistä ilmastonmuutoksessa on kysymys. Kasvihuonepäästöjen vaikutus muun muassa merivesien lämpenemiseen aiheuttaa jo nyt rajuja sääilmiöitä ympäri maailman. Meillä jokaisella on vastuu oman toimintamme ympäristöystävällisyydestä ja golfkentät voivat olla siinä edelläkävijöitä. Hiilijalanjäljen mittauksella golfkentät saavat työkalun oman toimintansa kehittämiseen, jonka tavoitteena tulee olla hiilineutraali golfkenttä.

Tavoitteena ympäristöystävällinen
ja hiilineutraali golfkenttä

Golfkenttien hiilijalanjäljen mittaaminen laajemmassa mittakaavassa käynnistyi keväällä 2019. Kunnianhimoiseksi tavoitteeksi asetettiin 20 kotimaisen kentän mittaaminen, jolloin kenttien keskinäistä vertailutietoa syntyisi kiinnostavasti. Kymmenkunta kenttää oli jo tehnyt maaliskuussa 2019 sopimuksen SGK:n kanssa ja sama määrä kiinnostuneita oli jonossa, kertoen toimialan halusta olla edelläkävijänä tärkeässä asiassa. Suomen Golfliiton ilmoitus (6.3.2019) ilmastorahaston perustamisesta tukee hiilineutraalin toimialan tavoitteita.

Golfkentän hallituksen strateginen työkalu

Hiilijalanjäljen laskennassa mitataan golfkentän aiheuttama ilmastonlämpenemisvaikutus elinkaariarviointimenetelmää ja kansainvälisiä laskentastandardeja noudattaen. Laskennan pohjana on GHG-protokollan mukainen mittaus, jossa golfkentän toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt on jaoteltu seuraaviin kokonaisuuksiin: 1: Oman toiminnan aiheuttamat khk-päästöt, 2: Ostetun energian tuotannosta syntyvät khk-päästöt, ja 3: Yrityksen toiminnasta epäsuorasti aiheutuvat khk-päästöt, joihin yritys ei voi suoraan vaikuttaa.

Tuloksia ruokkiva prosessi

Golfkentän hiilijalanjäljen laskenta tehdään asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman helposti ja selkeästi. Asiantuntijamme vastaavat golfkenttien tiedonkeruusta yhteistyössä asiakkaan kanssa ja tuloksena saadaan golfkentän hiilijalanjälki nykytilassa. Nykytilan rinnalla kentälle lasketaan myös erillinen referenssitulos, jossa huomioidaan mahdollisten kehitystoimien vaikutus kokonaishiilijalanjälkeen. Laskennan perusteet ja tulokset toimitetaan asiakkaalle hiilijalanjälkiraportissa. Standardien ja rajausten ansiosta eri golfkenttien mittaustulokset ovat keskenään verrattavissa.

Miten pääsee mukaan?

Hiilineutraali golfkenttä on Suomen Golfkentät ry:n kärkihanke ja mukaan merkittävään ympäristötyöhön pääsee ottamalla yhteyttä yhdistyksen toimitusjohtajaan, Antti Hiltuseen. Tulemme hankkeeseen kuuluen järjestämään korkean tason alueellisia ympäristöseminaareja, yhdessä valtiovallan, kaupunkien, kuntien ja golftoimialan vaikuttajien kanssa.

Hanke on myös kansainvälisesti kiinnostava ja sitä esitellään SGK:n emoyhdistyksen, Golf Course Association Europen seminaarissa Cascaissa helmikuussa 2020.

Lisätietoja hankkeesta antaa:
Antti Hiltunen
Suomen Golfkentät ry
puh. 0400 355 434

Ilmastonmuutos on uhka golfille

Golfarin mielestä golfkausi Suomessa saisi alkaa vaikka kuinka aikaisin ja jatkua pitkään. Kuvasimme tämän videon maaliskuun lopulla jolloin aurinko paistoi ja lämpötila oli kolmetoista lämpöasteen tienoilla. Muutama golfkenttä Eteleä-Suomessa oli jo avattu pelaajille. Videolla Climate Leadership Coalition toiminnanjohtaja Jouni Keronen kertoo miksi kaikki ei olekaan hyvin ja mitä meidän tulisi tehdä.

Videon voit katsoa tästä!

Golfkentät haluavat hillitä ilmastonmuutosta

Meri-Teijo Golfissa, Salossa, järjestetyn ympäristöpäivän aikana saatiin jälleen vahva tietopaketti ilmaston lämpenemisen vaikutuksista  ympäristölle niin kotimaassa kuin globaalistikin. 

Ympäristöpäivä käynnistyi SGK:n puheenjohtajan, Jarmo Turtiaisen tervehdyssanoilla, jonka jälkeen Meri-Teijo Golfille luovutettiin Hiilineutraali Golfkenttä -hankkeen sertifikaatti numero 1. Meri-Teijo Golf oli ensimmäinen kenttä, jonka hiilijalanjälki mitattiin kansainväliset standardit täyttävällä laskennalla.

Ympäristöpäivä käynnistyi huomionosoituksella, jossa Meri-Teijo Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tommy Skogster vastaanotti Hiilineutraali Golfkenttä -hankkeen sertifikaatin numero 1. Sen luovuttivat Suomen Golfkentät ry:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Turtiainen (oik.) ja yhdistyksen toimitusjohtaja Antti Hiltunen (vas.).

Lue lisää Honour-Golf -lehden Ilmastopäivä-erikoisnumerosta >

Ympäristöhankkeessa mukana olevat kentät

Messilä Golfille sertifikaatti no 3

Messilä Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Hippi, kertoi kestävän kehityksen työn alkaneen Messilä Golfissa jo muutama vuosi sitten. Vuonna 2014 rakennettu huoltohalli hyödyntää lämmityksessä maalämpöä. Kaksi vuotta sitten uudistettiin myös strategia, jossa kestävä kehitys on korostetusti mukana.
– Meidän tulee huolehtia alueesta vastuullisesti, jotta jätämme tuleville sukupolville hyvin hoidetun ympäristön, korostaa Matti Hippi.

Lue lisää >

Laukaan Peurunkagolfille sertifikaatti no 5

Laukaan Peurunkagolfille luovutettiin keskiviikkona 27.1.2021 Hiilineutraali Golfkenttä -tunnustus. Sen vastaanottivat LPG:n seuran puheenjohtaja Risto Korpela (vas.) ja toimitusjohtaja Heikki Hokkanen (oik.) Keskellä Hiilineutraali Golfkenttä -hanketta vetävä, Suomen Golfkentät ry:n toimitusjohtaja Antti Hiltunen, joka luovutti sertifikaatin ja klubitalon ulkoseinään tulevan kyltin.
Kenttä on sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään ja suunnitelmissa on jo kentänhoitokoneiden vaihtaminen nykyaikaisiin hybridikoneisiin.

Lue lisää >