Golfkenttien toimitusjohtajien
suuri vaihtuvuus mietityttää!

Muutos on aina myös mahdollisuus.

Tämän vuoden alussa nähtiin yksi isoimmista muutoksista golfkenttien johtajistossa. Aiheesta on keskusteltu eri tahoilla ja pohdittu muutoksen syitä. Palmusen & Meriläisen podcastissakin asiaa käsiteltiin, ja otin sieltä juttuun mukaan muutamia pohdintoja. Golfmessuilla kutsuin mukaan keskusteluun Archipelagia Golfin toimitusjohtajan ja golfkenttien toimitusjohtajien yhdistyksen FGMA:n hallituksen jäsenen, Nina Katajaisen, joka oli myös analysoinut tapahtunutta.

Nina itse kiinnostui asiasta, koska juuri länsirannikon kentillä toimitusjohtajien vaihtuvuus oli suurta. – Uusien ihmisten tulo lajin pariin on monesti ihan hyvä asia, mutta näin suuri vaihtuvuus pistää pohtimaan mistä oikein on kysymys, Nina pohtii. – Ja voidaanko sille tehdä jotain, hän jatkaa. Länsirannikon kentistä uusilla johtajilla aloittavat Yyteri, Rauma, Alastaro ja Aurinko Golf, sekä melko uudella myös Meri-Teijo Golf. Koko maan tilanne huomioiden 10 % vaihtuvuus olisi millä toimialalla tahansa huomionarvoista, ja syitä on nyt myös analysoitu.

Podcastin arviot
Palmusen&Meriläisen podcastissa vaihtuvuuden syiksi arvioitiin eläköitymistä, normaalia urakehitystä ja irtisanomisia. – Joillakin kentillä toimitusjohtaja vaihtuu muita useammin, ohjelmassa pohditaan. Irtisanomisen syynä on useimmiten luottamuspula hallituksen kanssa tai, että hallitus haluaa uuden strategian toteuttamiseen uutta otetta. Ohjelmassa pohditaan myös tuoko alan ulkopuolinen mukanaan uusia tuulia ja jos tuo, niin mitä?

Työpaikan maisemat parhaasta päästä.

Muutoksen vaikutukset muille kentille
Länsirannikon kenttien kesken on ollut yhteistäkin toimintaa ja vakiintuneita tapoja. Uusien ihmisten tullessa mukaan piiriin mahdollisuus muutoksille on olemassa. Miten kilpailutilanne kehittyy, alkaako jokin kenttä markkinoida aggressiivisesti, ja onko yhteistyölle enää mahdollisuuksia? – Millä tavoin varmistetaan, että uusien ihmisten myötä toiminta lähtee kehittymään, kysyy Nina Katajainen.
Nina pohtii myös onko kenttäyhtiöiden hallituksilla osaamista toimitusjohtajan työn ohjaamiseen ja riittävien työkalujen antamiseen. – Itselläni on ollut onni mukana, ja olen saanut työskennellä osaavien ja kannustavien hallitusten kanssa, hän lisää.

Saammeko toimialalle osaavaa työvoimaa?
Nina Katajaisen mielestä uusille vetäjille on annettava pari vuotta aikaa todistaa osaamisensa, koska ensimmäinen vuosi menee aina kentän asioiden opetteluun. Parin vuoden jälkeen voidaan sanoa oliko henkilövalinta oikea ja saatiinko sitä mitä lähdettiin hakemaan. – Golfala kiinnostaa, sekä on varmasti haluttu työympäristö, ja tehtäviin löydetään sitoutuneita henkilöitä, Nina uskoo. Keskustelu toimitusjohtajan tehtävän hoitamisesta tuo mukaan myös hallituksen osaamisen, ja kuinka helppoa on sinne löytää osaavaa porukkaa. Tunnistamme keskustelussa myös erilaiset tavat toimia. On niitä toimitusjohtajia, joille se on työpaikka 8–16 ja niitä, joiden pitää sitoutua olemaan ”läsnä” huomattavasti pidempään.

FGMA:n rooli toimitusjohtajien henkilöyhdistyksenä
Keskustelumme saa uutta energiaa, kun alamme pohtia millaisin resurssein eri kentillä toimitusjohtaja työskentelee. Onko se oikein, että pienemmillä kentillä toimitusjohtaja saattaa polttaa itsensä loppuun työpaineiden alla ja ilman riittävää apua. Pitäisikö FGMA:n standardoida toimitusjohtajan työkuva, jotta asiat tulisivat kunnolla hoidettua? Esimerkiksi 9-reikäisellä kentällä tulisi olla toimistopäällikkö ja palvelupäällikkö toimitusjohtajan lisäksi ja 18-reikäisellä kentällä pari caddiemasteria lisänä. Olisiko työkuvan sitova standardointi edes mitenkään mahdollista?

Kenttäyhtiön hallituksen vahva rooli
Kenttäyhtiön hallituksen rooli toimitusjohtajan työn tukemisessa on iso. Hallitus määrittää toimitusjohtajan tehtävät ja antaa hänelle resurssit, sekä taloudelliset että muut. Vahva toimitusjohtaja osaa määrittää mitä hän tarvitsee työn kunnolliseen tekemiseen ja millaisia ihmisiä hän ympärilleen haluaa.

Miten jatkuvuus turvataan?
Nina Katajaisen mielestä meidän tulisi keskustella siitä, miten toimitusjohtajan työn jatkuvuus turvataan. – Ettei meillä ole ensi kaudella 20 uutta toimitusjohtajaa hommaa opettelemassa, hän naurahtaa. Golfala on muun maailman mukana jatkuvassa muutoksessa, ja kuluttajien uudet vaatimukset tulee myös golfalan huomioida. Pitäisikö meidän olla enemmän kiinnostuneita lajin ulkopuolisista asioista? Niistä, joilla on vaikutusta lajin tulevaan kysyntään unohtamatta lajin parissa nykyisin olevia harrastajia.