Linna Golf mukaan SGK:n toimintaan

Kenttäyhtiöiden edunvalvoja, Suomen Golfkentät ry julkisti tänään maanantaina 10.6. 2024, että Linna Golf on liittynyt sen jäseneksi. Tieto oli erityisen mieluisa siksi, että Linna Golf on panostanut jo vuosia parhaaseen asiakaskokemukseen kansainvälisen toimintansa lisäksi. SGK saa Linna Golfista aktiivisen jäsenen ja kansainvälisesti kokeneen toimijan.

Suomen Golfkentät ry on kenttäyhtiöiden yhdistys, jonka jäsenmäärä on tällä hetkellä 43. Tavoitteena on saada kaikki osakeyhtiöpohjaiset kentät mukaan tarjoamalla heille ainutlaatuisia palveluja. Yhdistyksen hallitus kiteyttää toiminta-ajatuksen toimintasuunnitelmassaan: – SGK auttaa golfyhteisöjä menestymään ja edistää niiden elinvoimaisuutta.

Linna Golfin toimitusjohtaja Esa Honkalehto avasi jäseneksi liittymisen syitä lyhyessä haastattelussa.
– Olen ollut tietoinen SGK:n toiminnasta jo pidemmän aikaa, mutta vierailu sen emoyhdistyksen kansainvälisessä konferenssissa avarsi näkemystä, Honkalehto sanoo. – Löysin GCAE:n konferenssissa useammankin golfkentän, joiden toimintatavat ja tavoitteet olivat samankaltaisia Linna Golfin kanssa. Kansainvälinen toiminta tekee meistä hieman erilaisen suomalaisen toimijan, hän lisää. – Jäsenyys SGK:ssa mahdollistaa myös golfyhtiöiden etujen miettimisen, ja esimerkiksi Osake on Ykkönen -kampanja oli hatunnoston arvoinen panostus, jossa osakkeenomistajien roolia korostettiin, hän lisää.

Vaikeat asiat ratkotaan yhteistyöllä
Yhdistyksen tarjoamilla palveluilla on ratkottu monia isojakin ongelmia, joista esimerkkinä lakipalveluiden laaja kysyntä. Yhdistyksen oman lakimiehen, Jarmo Henrikssonin puoleen ovat useimmat jäsenkenttien päättäjät kääntyneet ongelmissaan. Samojen ongelmien koskettaessa useampaa kenttää ne on kustannustehokkainta ratkoa yhteistyöllä. Tällä hetkellä muutamia kenttiä kohdannut kiinteistöveron raju korotus ja siihen vaikuttaminen on SGK:n työlistalla.
Alkuvuodesta SGK haki ja sai jatkoluvan Minor Use -kasvinsuojeluaineille Comet Pro, Juventus 90 ja Librax. Minor Use tarkoittaa vähäisen käytön lupaa ja on voimassa vain määräajan.
Kenttien välisellä yhteisostotoiminnalla on jo pitkät perinteet, ja näkyvintä se on ollut energian yhteisostona. Vuoden 2023 aikana kenttien maksaman sähkön keskihinnaksi muodostui 5,93 c/kWh. Vuoden 2024 sähkön suhteellisen tarkka keskihinnan ennuste on 6,90 c/kWh. Kenttien hinnassa korostuu korkeampi hinta jaksolla tammikuu-maaliskuu, mutta loppuvuoden hinta todennäköisesti painuu mukavasti ennusteen alapuolelle. Vuoden 2025 keskitehon määrästä on suojattu noin 85 % ja laskutushintaennuste tässä vaiheessa noin 5,95 c/kWh.
Vuoden 2026 osalta keskitehon määrästä on suojattu noin 27 % ja laskutushintaennuste tässä vaiheessa noin 5,40 c/kWh. Yllä olevat hinnat siis vuosien keskimääräiset kk-laskutushinnat. Hinnat pitävät sisällään 100 % tuulivoimatuotannon alkuperätakuut. Näin ollen kenttien Co2-päästöt sähkön osalta ovat nollatasolla jatkossakin.

Lajin tulevaisuuden varmistaminen
Kun toiminnan taustalla on halua auttaa golfyhteisöjä menestymään, tarkoittaa se käytännön tasolla tiedon keräämistä, analysointia ja valintoja oikeiden toimenpiteiden puolesta. Kentänhoidossa se merkitsee ajankohtaisen tiedon jakamista, kuten viime syksynä PJ&TJ-päivillä tapahtui. Saimme silloin kattavan tietoiskun kentänhoidon tulevaisuudesta, ja keskustelimme vaihtoehtoisista strategioista. Mukaan nostettiin myös vastuullisuustoimet, joissa yhdistys on vahvasti mukana omalla hiilijalanjälkilaskennallaan.
Suomen Golfkentät ry istuu saman pöydän ääressä golfalan muiden toimijoiden kanssa, ja on siellä valvomassa kenttäyhtiöiden etua. Näkymä lajin tulevaisuuteen vaatii erityisesti kenttäyhtiöiden elinvoiman varmistamista.

Vahvuus syntyy yhdessä tekemisestä
On selvää, että kaikkien kenttäyhtiöiden tulisi olla Suomen Golfkentät ry:n jäseninä. Se antaisi yhdistyksen toiminnalle sekä taloudellisen että henkisen selkärangan ja mahdollistaisi toiminnan laadun, jolla saataisiin tuloksia ja vaikuttavuutta. Tervetuloa siis yhdistyksen jäseneksi!

Jäsenhakemuksen voit täyttää tästä >