08.04.2025 09:05
Kenttäyhtiöiden kokouksessa
vahvistettiin pohjoismaista yhteistyötä!
Euroopassa ennen pandemiaa aktiivisesti toiminut emoyhdistyksemme (Golf Course Association Europe) tekee uutta nousua, ja sen yhtenä esimerkkinä oli pohjoismaisten jäsenten henkeä kohottava tapaaminen Norjassa 31.3.–1.4.2025. Pohjoismaiden rooli Euroopan yhdistyksessä on tällä hetkellä vahva, sillä Euroopan yhdistyksen puheenjohtajana toimii norjalainen golfvaikuttaja Lars Havrevold. Pohjoismaisen kokouksen kutsujana oli Norjan yhdistys, joten kokouspaikkana oli Kloftassa sijaitseva Lily Country Club ja paikalla olivat Islantia lukuunottamatta kaikki Pohjoismaat. Suomea kokouksessa edustivat hallituksen jäsenet Esa Honkalehto ja Timo Mansnerus sekä tiedottaja Jukka Rimpiläinen.
Suomen edustajat saapuivat paikalle jo sunnuntai-iltana, koska ensimmäinen kokous alkoi maanantaina klo 9.00. Majoitumme golfkentän vieressä olevalle Lily Country Clubille, joka osoittautui viihtyisäksi viiden tähden kokous- ja kongressihotelliksi. Matka Oslon lentoasemalta kokoushotellille kesti vain noin 15 minuuttia.
Kenttäyhdistysten tilanne
Euroopan yhdistyksen puheenjohtaja, norjalainen Lars Havrevold avasi seminaarin ensimmäisen osion, jonka aiheena oli nimenomaan Euroopan yhdistyksen tilanne pandemiavuosien jälkeen. Ennen pandemiaa ollut erittäin aktiivinen toiminta hiipui konferenssien jäätyä tauolle ja silloisen toiminnanjohtajan Lodewijk Klootwijkin vaihtaessa toisiin tehtäviin. Uuden toiminnanjohtajan Renate Roedevaldin ja Euroopan yhdistyksen hallituksen jäsenten mittavilla ponnistuksilla toimintaa ollaan jälleen nostamassa oikealle tasolle. Yhdistyksen tekemien kyselyjen perusteella sen työ koetaan tärkeäksi, ja nyt on vain löydettävä uudelleen toiminnan oleelliset kulmakivet.
Pohjoismaista yhteistyötä koskevan osion avasi Euroopan yhdistyksen puheenjohtaja Lars Havrevold. Etualalla istumassa kokouspäivien isäntänä toiminut, Norjan yhdistyksen puheenjohtaja Niels Vik.
Pohjoismaiden tilanne
Eri maiden kenttien edustajien esiteltyä itsensä, huomasimme me suomalaiset edustavamme isointa taustajoukkoa muihin verrattuna. Yhdistyksemme jäseninä on 44 kenttäyhtiötä, muilla Pohjoismailla vähemmän, mikä tietysti selittyy myös suomalaisten kenttien omistusrakenteella.
Muiden Pohjoismaiden esityksistä nousi esiin kaksi epäkohtaa: kansallisten golfliittojen liian vahva ja ohjaava rooli sekä klubihallintajärjestelmien vaihtoehtojen puute. Muissa pohjoismaissa kansalliset golfliitot hallinnoivat kenttien käyttämää klubihallintajärjestelmää ja rajaavat säännöillään muiden käyttämisen. Suomessa oli hieman vastaava kilpailuasema NexGolfin kasvettua määräävään asemaan takavuosina. Yhdistyksemme tavoitteena on kilpailun säilyttäminen jatkossakin. WiseGolfille olisi Pohjoismaissa valtava markkina, mutta kansallisten liittojen asemaa on varmasti vaikea haastaa.
Suomessa tilanne on onneksi erilainen, Suomen Golfliitto hallinnoi vain jäsenrekisteriä ja antaa markkinoiden tarjota kentille niiden tarvitsemat ohjelmistot. Meillä on myös hyvä keskusteluyhteys liiton päättäjiin ja jatkuva yhteistyö, muista maista poiketen.
Suomen esimerkki kiinnosti
Suomalaisten esittelemä Suomi Golfin -rakenneuudistus herätti ansaittua kiinnostusta, onhan siinä kenttäyhtiöiden liiketoiminta nostettu merkittävään rooliin kansallisessa toiminnassa. Ajatusta esitellään kesän aikana Golfliiton aluetapaamisissa, ja on mielenkiintoista nähdä miten siihen suhtaudutaan. Suomi Golf -esimerkki innosti kokousedustajia näkemään Nordic Golf yhtenä pohjoismaisena tavoitteena. Oleelliset haasteet ovat Pohjoismaissa hyvin samanlaiset, joten niiden ratkaiseminen yhdessä olisi järkevintä.
Yksi lause Lars Havrevoldin suusta jäi erityisesti mieleen koskien muiden Pohjoismaiden haastavaa tilannetta. – Muut sanelevat mitä meidän tulee tehdä, mutta lopulta me aina maksamme laskun.
Kielten upeaa sekamelskaa
Oltiin Norjassa ja norjalaisten vieraana, joten oli mahdoton välttyä usean kielen sekamelskalta. Syntyperäisiä englantilaisia oli vain muutama, ruotsalaiset puhuivat keskenään ruotsia ja vastasivat norjalaisille omalla äidinkielellään. Norjalaiset innostuivat usein puhumaan omaa kieltään, jota ruotsalaiset pääosin ymmärsivät, meidän suomalaisten pinnistellessä löytyisikö sieltä jokin tuttu sana – harvemmin löytyi. Suurin osa esityksistä, erityisesti yhteistyökumppaneiden osalta, pidettiin onneksi englanniksi.
GCAE ja mitä Euroopassa tapahtuu
Iltapäivän avauksen suoritti Euroopan yhdistyksen toiminnanjohtaja Renate Roedevald otsikolla Elämmekö muutosten aikakautta? Hän palasi esityksessään pandemiavuosien haasteisiin ja omaan rooliinsa yhdistyksen toiminnassa. Hän kertasi samalla maailmanlaajuisten trendien ja ilmiöiden vaikutusta golfin pelaamiseen ja totesi, että jos teemme aina samalla tavalla kuin ennenkin, myös lopputulos on sama. Renate patisti ajattelemaan uusin silmin ja kokeilemaan uusia asioita.
Toptracer Range + Sweetspot
Range- ja simulaattoripelaamisen uusista tuulista kuulimme Toptracerin ja Sweetspotin edustajilta. Yhtiöt ovat yhdistäneet voimansa tarjotakseen kentille huippuunsaviritetyn ja kustannustehokkaan ratkaisun niin rangelle kuin simulaattoreihin. Ruotsalainen Toptracer sai alkunsa golfin televisiolähetyksistä, joihin saatiin yhdistettyä pallon lentorata. Se johti tulokselliseen kehitystyöhön, joka näkyy nykyisin ennen kaikkea rangen digitaalisena palveluna ja simulaattoreissa.
Sweetspotin appin avulla voit varata aikoja, ostaa palloja ja erilaisia paketteja (opetus jne.) Toptracer-rangeille ja -simulaattoreihin.
Talouden lukuja, koulutusta ja parhaita käytänteitä
Ensimmäisen iltapäivän loppuosan anteina olivat golfkentän tunnuslukuihin perehtyminen, CMAE:n Graig Cotherhillin koulutustarjonta ja lopulta pohjoismaisten kenttien parhaiden käytänteiden esittely. Kielten sekamelska oli jo kuumentanut suomalaisen aivot ylikiehumispisteeseen varsinkin kun viimeinen osio käytiin jälleen norskiksi. Oli siis aika lähteä ulos kävelylle tutustumaan Norjan ykköskentän maisemiin. Range oli sielläkin juuri avattu, mutta kentän avaamista saa odottaa pääsiäiseen.
Aprillia – syö silliä
Huhtikuun ensimmäinen, aprillipäivä, alkoi Lily klubilla ruhtinaallisen aamiaisen voimin ja silliäkin oli tarjolla. Aamiaisravintolan ikkunoista avautuu upea maisema golfkentälle, nyt sitä hieman haittasi sillä seinustalla alkava uuden span rakennustyö nostureineen.
Aamiaisen jälkeen Norjan yhdistyksen puheenjohtaja Niels Vik johdatteli meidät uuteen päivään kertaamalla lyhyesti eilistä ja esittelemällä tiistaipäivän antia. Sen avasi mielenkiintoinen ja Suomessakin hyvän vastaanoton saanut 59Club – vieraanvaraisuus, myynti ja palvelu, jossa mysteeriostajien avulla selvitetään golfkentän tuotteiden ja palvelujen tasoa. Tästä kiinnostavasta aiheesta kerromme lisää erillisessä artikkelissa myöhemmin.
Klubihallintajärjestelmä Golf Manager
Olisi ollut upea nähdä WiseGolfin osaajat lavalla, mutta sattuneista syistä Golf Managerin Derek Crawford sai kertoa kokemuksiaan ohjelmiston parannetusta käyttöjärjestelmästä. Järjestelmien toiminnot ovat ymmärrettävästi hyvin samankaltaiset, tarjoten ratkaisut kenttien tarpeisiin. Lyhyen tauon jälkeen jatkettiin norjankielisen Best Practices -keskustelun parissa klo 13 lounastaukoon saakka. Lounaan jälkeen olisi alkanut robottiruohonleikkureiden esittely, mutta uskomme meidän saaneen niistä jo aiemmin suomalaisten asiantuntijoiden ansiosta hyvän käsityksen. Ryhmämme päätti ulkoilla tunnin verran ennen lähtöä lentokentälle, toihan aurinkoinen ilma siihen lisämotivaatiota.
Pikkukuvassa maisema aamiaiselta. Kokouksen antiin kuuluu erityisesti mahdollisuus verkostoitua muiden maiden ammattilaisten ja alan palveluntuottajien kesken. Esa Honkalehdon keskustelukumppanina 59Clubin Pohjoismaiden myyntipäällikkö Sebastian Czyz Bendsen.
Verkostoitumista tulevaisuuteen
Kahden päivän aikana oli mahdollisuus tavata paljon uusia golfalan toimijoita ja vaihtaa ajatuksia kaikesta alaan liittyvästä. Ne keskustelut ovat muhimassa takaraivossa, ja ne pullauttavat varmasti uusia ideoita ja toimintatapoja kypsyttyään. Miklagard Golf Clubin oma tarina oli hieman surullinen, sillä Norjan hienoimpaan kenttään ehdittiin satsata noin 200 miljoonaa norjan kruunua ennen konkurssia. Uudet omistajat ostivat sen vain 5 miljoonalla ja satsasivat siihen itse lisää. Kenttä on tällä hetkellä maan ykkönen, ellei Lofoten Links -kenttää lasketa mukaan.
Suurkiitos isännille, Niels Vik, Lars Havrevold, Renate Roedevadl ja Tony Trigell sekä Ruotsin, Norjan ja Tanskan osallistujille, erityisesti Miklagardin omalle henkilöstölle erinomaisesta seminaarista. Tälle tapahtumalle on saatava jatkoa!