SGK:n PJ&TJ-päivä 2024 Vierumäki
– ajankohtaisilla aiheilla liikkeelle

19.–20.8.2024 järjestetyn tilaisuuden avasi puheenjohtaja Kyösti Vesterinen päivittämällä sekä SGK:n että G5-ryhmän aikaansaannoksia. Suomen Golfkentät ry on ollut aktiivinen keskusteluissa Suomi-Golfin rakenteista, ja nyt G5-ryhmässä on perustettu kyseisiä rakenteita pohtiva työryhmä. PJ&TJ-päivien aikana esiteltiin joitakin alustavia ratkaisumalleja kenttäyhtiöiden ja Golfliiton uudenlaiselle yhteistyölle. Myös Golfliiton johto on ollut avoin keskusteluille, sillä tavoitteena on entistä vahvempi toimiala ja sen valoisampi tulevaisuus. G5-ryhmään kuuluvat Suomen Golfliitto, Suomen Golfkentät ry, Suomen Golfjohtajien yhdistys (FGMA), Suomen kentänhoitajien yhdistys (FGA) sekä Suomen Golfammattilaiset (PGA).

SGK:n puheenjohtaja Kyösti Vesterinen avasi vuoden 2024 PJ&TJ-päivät Vierumäellä.

Suomen Golfkentät ry:n omakin toiminta on parin vuoden hiljaiselon jälkeen palaamassa entiselleen. Linna Golf liittyi yhdistyksen jäseneksi ja Hiilineutraali Golfkenttä -laskentaa tehdään kentillä. Yhteisostotoiminta on aktiivisinta energian osalta ja sitä vetää Oomi. Koulutustakin haluttaisiin tarjota, kunhan siihen löytyisi tarpeeksi kiinnostava ja ajankohtainen aihe. Odotamme ehdotuksia toimialalta!

Julkaisemme uutisina PJ&TJ-päivien antia myös verkkosivuillamme muistin virkistämiseksi osallistujille ja tiedoksi kaikille muille. Liittymällä Suomen Golfkentät ry:n jäseneksi saat myös esitysaineistot käyttöösi.


Hallituksen jäsenten vastuut ja yhtiöjärjestys

Yhdistyksen lakimies Jarmo Henriksson on PJ&TJ-päivien vakioesiintyjä. Tällä kertaa esitysten aiheena olivat hallituksen jäsenten vastuut ja ajankohtaiset yhtiöjärjestyksen haasteet. Jarmon esitykset herättivät runsaasti keskustelua, mikä oli sen tarkoituskin.

Hallituksen vastuut ja velvollisuudet käsiteltiin siten, että hallituksen jäsenet ovat todellakin vastuussa päätöksistään ja organisaation työn valvonnasta.

Hallituksen puheenjohtaja on enemmän vastuussa kuin hallituksen jäsen. Huolellisuus päätöksenteosta tulee osoittaa esim. hallituksen pöytäkirjoista. Tästä syystä pöytäkirjat kannattaa kirjoittaa huolellisesti.

Yhdistyksen lakimies, Jarmo Henriksson

Philip Juslin, J-Trading

Juuso Rajasvuo, Wihuri

Mikael Viitanen, Husqvarna

Michel Henrioud, Oomi

Robotiikka pikakelauksella

Pyysimme robottileikkureiden edustajilta 15 minuutin pikaesittelyt, olimmehan jo edellisvuonna saaneet niistä laajemman esittelyn Janne Lehdon toimesta. Pikaesittelyt osoittautui toimivaksi konseptiksi, sillä edustajat joutuivat kiteyttämään oman merkkinsä vahvuudet. Robotiikka on erittäin kiinnostava aihe golfkentille, sillä jokainen niistä pohtii miten jatkuvaa kustannusten nousua voidaan kentänhoidon osalta hillitä. Kentänhoito on ymmärrettävästi se kustannusvaikutuksiltaan suurin osatekijä budjetissa.

Session aloitti Philip Juslin, J-Trading Oy, esittelemällä hieman tuntemattomamman robottileikkurin, Bellroboticsin. Bellrobotics on belgialainen yritys, joka on tehnyt robottileikkureita yli 30 vuotta. Robotteja on alusta asti tehty ammattikäyttöön, isoille ja haastaville alueille. Golfkenttä on hyvä esimerkki tällaisesta haastavasta alueesta. Golfkentille on kaksi tuotetta BM205 ja 1050. Isomman leikkuuleveys on reilun metrin ja pienemmän 64 cm. Leikkuukapasiteetti on isommalla 75 000 neliötä, eli se ylläpitää sen kokoisen alueen viikossa. Isommassa koneessa on viisi leikkuupäätä, pienemmässä kolme ja ne ovat kelluvia, jolloin ne seuraavat pinnanmuotoja paremmin. Bellrobotics tekee myös pallonkerääjiä rangelle.

Bellrobotics hyödyntää GPS RTK -mittausta, joka on entistä tarkempi. Satelliitista saadaan paikannus ja kentälle pystytetty tukiasema välittää tiedon robottileikkurille 4G-verkossa. Paikannustarkkuus on 20 mm. Järjestelmä vaatii sähkövirtaa vain roboteille, tukiasema voi olla missä tahansa.

Leikkurin kulkua ohjataan GPS-pisteillä ja yksi järjestelmä sisältää max 3000 pistettä. J-Trading hyödyntää Google Mapsia, jonka avulla kentän tarpeet voidaan jo tarjousvaiheessa varmistaa.


Juuso Rajasvuo Wihurilta korosti ajattelutavan muutosta. Wihurin tuotteena ovat rajalangattomat Kress-robotit golfkentille. Roboteilla saadaan Juuson mukaan huomattavia henkilöstökulujen säästöjä, kentän äänimaailma hiljenee ja hiilijalanjälki pienenee. Paikannustekniikka on isossa roolissa ja siihen tarvitaan tukiasemia. Wihurilla haaste on ratkaistu siten, että yritys on rakentanut omalla kustannuksellaan Euroopan laajuisen tukiasemien verkoston. Suomessa verkosto kattaa jo useita alueita länsirannikolta itään ja pohjoiseen. Uusien Kress-robottien hankkijoiden ei siis tarvitse hankkia omia tukiasemia. Ellei nykyinen verkosto kata ao. aluetta, Wihuri pystyttää omalla kustannuksellaan siihen uuden.

Kress-robotteja on myyty jo 12 kentälle, ja sen lisäksi 15 kentällä niitä on koekäytössä. Juusolla on kenttämestaritaustaa haasteiden ymmärtämiseen.

Juuson mielestä robotiikkaan siirtyminen vaatii myös ajattelutavan muutosta, ja olisi hyvä, että kenttämestarin lisäksi asiaan vihkiytyisi myös varamies. Robotit ovat ylläpitävä järjestelmä, joka huolehtii ruohonleikkuun tasalaatuisuudesta. Robottien ohjaussoftaa päivitetään langattomasti.


Mikael Viitanen Husqvarnalta jatkoi ja muistutti, että Husqvarna keksi robottileikkurit noin 30 vuotta sitten. Maailmanlaajuinen markkinaosuus on tällä hetkellä 8 %, joten hyviä asiakasreferenssejä löytyy. 20 prosentilla Suomen golfkentistä on jo kokemusta Husqvarnan robottileikkureista. Ceora on isoin leikkuri, 550 pienempi ja oma nelivetomalli löytyy myös vaativille muodoille. Mallisto kehittyy jatkuvasti ja golfkenttiin panostetaan.

Tukiasemia tarvitaan useita, jotta 20 mm tarkkuus saavutetaan. Hyvä puoli on se, että se on kentän oma, eikä siihen verkkoon pääse kukaan muu. Kun se on kerran ostettu siihen ei tule mitään kuukausikustannuksia. Asennus onnistuu myös itse.

Mikael korosti nurmen laatua, jossa Husqvarna tekee yhteistyötä useiden tahojen kanssa. Jokaisessa maassa on yksi golfkenttä, joka osallistuu laatututkimukseen, Suomessa se on Hirsala Golf. Esityksensä lopuksi Mikael esitteli asiakaskeissejä ja totesi asiakastyytyväisyyden olevan korkealla.


Energistä yhteisostotoimintaa
Erittäin onnistuneen robotiikkasession jälkeen kuulimme vielä lyhyen esityksen energian yhteistostokonseptista, joka on toiminut jo vuosien ajan SGK:n jäsenkentillä. Oomin yhteyshenkilömme Michel Henrioud avasi sen taustoja, ja kehui sen lunastaneen odotukset energianhinnan ja erityisesti pörssisähkön ollessa kalleimmillaan. Maksettu keskihinta jäi mukana olleilla kentillä kilpailukykyiseksi.
Hintaennusteet vuosille 2025-2026
2025: keskitehon määrästä suojattu n. 85%. Laskutushintaennuste tässä vaiheessa n. 5,95 c/kWh.
2026: keskitehon määrästä suojattu n. 27%. Laskutushintaennuste tässä vaiheessa n. 5,40 c/kWh.
Lisätietoja energian yhteisostotoiminnasta antavat SGK:ssa edunvalvojana toimiva Timo Mansnèrus ja Oomin Michel Henrioud.

Terveiset Pariisin Olympialaisista
Tiiviin ohjelman johdosta yksi mielenkiintoinen haastattelu siirtyi pidettäväksi illallisen yhteyteen, eikä se ollutkaan huono idea. Olympialaisten golfkisojen onnistumista oli varmistamassa kentänhoidon kaksikko Suomesta, Hirsalan kenttämestari ja FGA:n puheenjohtaja Janne Lehto sekä Alex Portaankorva Vaasan Golfista. Olympialaisten tunnelmista oli meille kertomassa Janne Lehto, jolla on jo aiempaa kokemusta suurten kansainvälisten kisatapahtumien järjestelyistä.
Kisaorganisaatiolla oli kahden viikon ajan käytössään sadan hengen kentänhoitotiimi, eli kaikki mitä haluttiin tai piti tehdä, saatiin myös aamuyön tuntien aikana tehdyksi. Kahden viikon kisarupeama oli siinä mielessä poikkeava normaalista, että nyt piti ensimmäisen viikon jälkeen aloittaa sama uudelleen naisten kisaa varten. Janne vertasi olotilaa ”Päiväni murmelina” -elokuvaan, jossa pääosan esittäjä herää joka aamu samaan päivään ja elää sen uudelleen. Lehto kertoi myös, että naisten kisaan kenttää ”helpotettiin” jonkin verran leikkaamalla raffeja lyhyemmäksi. Jannelle tärkeät ympäristöasiat olivat näkyvästi esillä.
Kiitos vielä kerran vierailusta PJ&TJ-päivillämme ja kiinnostavista kommenteista,

Linkki haastatteluun golfliiton sivuilla >
Linkki haastatteluun FGA:n sivuilla >

Uusia artikkeleita julkaistaan tällä viikolla!

Esitysten koosto
Jukka Rimpiläinen
Suomen Golfkentät ry
tiedottaja