Toron täyssähköiset kelaleikkurit
ja näkemys robotiikasta

SGK:n PJ&TJ-päivät 2024 Vierumäellä

Toro Greensmaster eTriflex 3370 herätti kiinnostusta myös aiemmin kesällä järjestetyssä Turf Dayssä.

Iltapäivän viimeisen asiantuntijanäkemyksen esitti Hakon Jesse Kaan. Hakon lippulaivamerkki on Toro, jonka leikkureilla on Suomessa vahva markkina-asema.

– Toron täyssähköinen, Greensmaster eTriflex 3370 on ääneton ja täysin päästötön kelaleikkuri, jonka ainoa kuuluva ääni on terien vieno siritys, aloittaa Jesse Kaan esityksensä. Kaikki toiminnot ovat täysin sähköisiä. Ajaminen, veto- ja ohjaus, kelojen pyöriminen, leikkuuyksiköiden nostot ja laskut, pysäytykset sekä automaattinen seisontajarru.

Leikkurin moottoritilasta löytyy huoltovapaa 48 V akusto, jonka teho on hieman vajaa 11 kWh. Leikkuuteho on yli 20 viheriötä, jolloin viimeaikaisten kokemusten mukaan ristiinleikkaus on mahdollinen ja akkuun jää vielä varausta. – On päästy jopa 36 viheriön leikkuuseen yhdellä latauksella, Jesse Kaan lisää. Akuston pitkä (6–8 v.) käyttöikä on riippuvainen sen kuormituksesta ja oikeasta talviajan säilytyksestä.

Katso video >

Laitteen info Center -ohjelman avulla voidaan ohjata ja rajoittaa koneen toimintoja halutuilla tavoilla. Voidaan myös määritellä akuston hälytysjärjestelmä, ehkäistä virran loppuminen ja koneen jääminen kauaksi latauspaikastaan.
Toron leikkureissa on myös automaattinen terien leikkuunopeuden säätö (RDS) tilanteessa, jossa kaarroksia tulee runsaasti. Kaarteissa ulkokehällä olevat pyörät pyörivät sisäkaarteessa olevia nopeammin, jolloin myös leikkuuterien nopeus kasvaisi ilman leikkuukelojen pyörintänopeuden mukautumista. Toron Drive Flex -järjestelmässä leikkuuterät ”kelluvat” ja noudattavat siten paremmin pinnanmuotoja. – Toron täyssähköisiä kelaleikkureita on toimitettu jo lähes 10 asiakkaalle Suomessa. Toimitettuja koneita on 15 kpl.


Uutuusmalli – GPS-ohjattu hybrid-väyläleikkuri
Merkin vastaus robotiikkaan on 14 hehtaarin kapasiteetilla leikkaava Toro GeoLink eTriflex 3360 GPS. Jesse Kaanin laskelman mukaan täysmittainen kenttä tulisi kaikilta osiltaan leikatuksi kolmella tällaisella koneella. Toisena uutuutena Jesse mainitsi täyssähköisen bunkkerikoneen, joka on tulossa yhtiön arvion mukaan 2025-2026.

Katso video Toron hybridirobotista >
​​​​​​​
GeoLink GPS-järjestelmä
Toron järjestelmässä leikattavat alueet määritellään ajamalla leikkuualueiden tarkat sijainnit etukäteen, jolloin määritellään myös no-go-alueet. Toron robotiikassa on siis kyse kelaleikkurista ja sen laadusta.

Lisätietoja Hakosta >