Hiilineutraali Golfkenttä –
​​​​​​​yhteistyötä tietojen keruun, laskennan ja tiedotuksen kaikissa vaiheissa

Suomen Golfkentät ry:n järjestämillä PJ&TJ-päivillä kuultiin kaksi vaikuttavaa puheenvuoroa golfkenttien ympäristöasioista. Ensimmäisessä arvostettu alan vaikuttaja Janne Lehto painotti useaan kertaan ympäristöasioiden merkitystä toimialalle. Janne on hyödyntänyt siihen liittyviä oppejaan Hirsala Golfissa ja kannustaa muitakin kenttiä hyödyntämään luontoarvoja niin itse kentänhoidossa kuin viestinnässäkin, ja luomaan uusia kumppanuuksia vastaavia arvoja kannattavien yritysten kanssa.

Tuusula Golfissa on laskettu kentän hiilijalanjälki.

Päivityksen Hiilineutraali Golfkenttä -laskentaan toi laskenta-asiantuntija Petri Jaatinen. Hän kertoi tilaisuudessa OpenCO2net Oy:n toimitusjohtaja Sari Siitosen kanssa EU:n tulevista direktiiveistä ja vaatimuksista. EU:n vaatima vastuullisuusraportti koskee tässä vaiheessa suuryrityksiä, mutta on vain ajan kysymys milloin golfkentät ovat vuorossa, ympäristönsä johdosta.


Kaksi ympäristöohjelmaa

Golfalalla Suomessa on kaksi ympäristöohjelmaa, kansainvälinen GEO ja kotimainen Hiilineutraali Golfkenttä. Kummassakin järjestelmässä olennaista on tietojen kerääminen. GEO:lla on OnCourse-työkalu, jonne kentänhoidon tiedot kenttäkohtaisesti kootaan. Hiilineutraali Golfkenttä -laskennassa tiedot kerätään noin yhden päivän aikana siihen tarkoitukseen kehitetyllä lomakkeella. Lomakkeen täyttämiseen osallistuvat myös toimisto ja ravintola. Hiilineutraali Golfkenttä -työkalussa kentän hiilijalanjäljen laskenta suoritetaan kansainvälisiä standardeja ja EU:n direktiivejä noudattaen. Siksi esimerkiksi pelaajien kulkeminen kentälle lasketaan mukaan. Erityisesti golfkenttien hiilijalanjäljen laskentaan kehitetty työkalu perustuu kolmeen aihealueeseen (Scopes), joissa oleellista on kentän omat mahdollisuudet vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöihin.


Ympäristötyö jalustalle

Golfkenttien arvokas ympäristötyö ei saa sille kuuluvaa arvoa ellei siitä kerrota aktiivisesti. Tämän ovat huomanneet sekä alalla toimivat vaikuttajat että esimerkiksi Suomen Ympäristökeskuksen monimuotoisuus- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro (linkki). Hiilineutraali Golfkenttä -laskennan tuloksena saatava sertifiointi on erinomainen tapa nostaa kentän ympäristötyö esiin. Näin ovat jo toimineet useat kentät ja median kiinnostus on ollut hyvä. Asiantuntijoiden kanssa julkistetussa kentän hiilijalanjälki -lehdistötilaisuudessa suurin yllätys on ollut kentän kaikkien toimintojen oletettua pienempi lukema. Toisaalta pelaajien liikkumisen vaikutus kokonaislukuun on herättänyt keskustelun kentän mahdollisuuksista vaikuttaa siihen. Autokanta uudistuu vauhdilla, ja kenttien satsaukset latauspaikkoihin ovat jo vahva kannanotto. Omille osakkaille ja jäsenille ympäristötyö on ylpeyden aihe. Golf saa harrastuksena yhä suurempaa hyväksyntää tiedon levitessä pelaajien kautta.


Miten pääsee mukaan?

Kotimainen Hiilineutraali Golfkenttä -laskelma on tehty 13 kentälle, joten myös keskinäistä vertailupohjaa alkaa jo olla. Mukaan pääsee yhteydenotolla allekirjoittaneeseen, joka laittaa pyörät pyörimään. Olemme mukana laskennan kaikissa vaiheissa ja erityisesti julkistamistilaisuuden järjestelyissä ja median kutsumisessa. Tuotamme myös yritykselle kehystetyn sertifikaattitaulun, sekä ulkoseinään tulevan akryylistä valmistetun Carbon Neutral Golf Course -logotunnuksen. Yrityksenne saa jatkossa kutsun vuosittain järjestettävään ilmastoseminaariin, jossa sertifikaatin saaneet ovat arvovieraita.


Luku jota voi pienentää

Kentän oma hiilijalanjälki on luku jota voi ja tulee pienentää. Tuloksen julkistuksen yhteydessä annamme konkreettisia ohjeita eri osa-alueiden kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Ohjeet saattavat liittyä työkoneissa käytettäviin polttoaineisiin, alihankkijoiden käyttämiin logistiikkaketjuihin tai henkilökunnan työmatkojen optimointiin. Oleellista on, että kenttäyhtiön hallitus saa työkalun, jossa omilla päätöksillä on merkitystä. Kun vaihtoehtoina ovat ympäristön kannalta suotuisat ratkaisut, antaa ympäristöohjelma siihen merkityksen.

HUOM! Uusi laskelma tehdään 2–3 vuoden välein, jolloin kehitys tulee konkreettiseksi.


Asiantuntijamme ovat käytettävissä hankkeen esittelyssä
​​​​​​​kenttäyhtiön hallitukselle ja muulle johdolle.

Suomen Golfkentät ry

Myynti- ja markkinointi: Jukka Rimpiläinen, 0400 484027

Laskenta-asiantuntija: Petri Jaatinen, 0400 821 673

Hallinto ja laskutus: Timo Mansnerus, 040 7608 090

Lue lisää >