WIHURI WITTRAKTOR
Data siirtyy työkoneesta kenttämestarille

Myyntipäällikkö Juuso Rajasvuo esityksessään PJ&TJ-päivillä.

Juuso Rajasvuo esitteli aluksi itsensä ja edustamansa Wihuri-konsernin. Wihuri on yksi vanhimmista perheyhtiöistä Suomessa ja sen päätoimialat ovat pakkausteollisuus, lentotoiminta ja tukkukauppa. Suuren monialayrityksen juuret ulottuvat 120 vuoden taakse. Golfpuolen merkeistä John Deere on varmasti tutuin.

Juuson mielestä muutos ammattinurmikkoalalla on nyt käynnissä ja robotiikka tulee muuttamaan sen henkilöstöpolitiikkaa. Isot täyssähköiset leikkurit tulevat olemaan vaihtoehtona kentille yhdessä datan keruun kanssa. Tämän hetkisessä kokonaiskuvassa kenttien yleisimmin käyttämä leikkuri on diesel-käyttöinen ja kalusto on mitoitettu valoisimman hetken kasvupiikin mukaan. Nykyisiin koneisiin voidaan asentaa dataa keräävä ”kitti”, jolla konekannasta saadaan enemmän dataa irti.

Juusi Rajasvuo itse uskoo, että robottileikkurit ovat tulossa ja Wihurilla etsitään siihen omaa ratkaisua. Joko omasta tuotannosta tai jonkin ulkopuolisen merkin kautta. Juuso toivoo, että jo tällä vuodella voidaan aiheesta tiedottaa.


Data on tulevaisuuden kultaa

Mallivuoden 2024 koneisiin tulee JD-Link-järjestelmä, jolloin kone on koko ajan John Deeren verkossa ja käyttäjä voi valita jakaako hän koneen keräämän datan Deeren kanssa. Mikäli jaetaan, saadaan sen avulla mahdolliset vikakoodit ja muut hälytykset nopeammin analysoitavaksi. Kenttä itse näkee koneen liikehistorian, käyttötuntien määrän, huoltotilan, polttoaineen määrän, ilmanputsarin tukkeutumisen jne. Data myös kertoo varsinaisen työajon määrän leikkuuyksikön ollessa toiminnassa, sekä siirtoajojen määrän. Esimerkkinä Johd Deere -koneiden tekniikasta Juuso esitteli Hirsalassa käytössä olevan ruiskutuskoneen, joka hyödyntää GPS-yhteyttä. Suuttimet menevät päälle kun laite saapuu ruiskutettavalle alueelle. Automaattiohjauksella laiten kulkee suoraa reittiä, jolloin päällekkäistä ruiskutusta tai rakoja ei jää. Samaa GPS-tekniikkaa voidaan hyödyntää myös kylvötraktoreissa. Kyseinen tekniikka on peräisin vuodelta 1960 ja Deeren omaa kehitystyötä.


Deeren koko laivastoa ohjaava Operations Center -ohjelmisto on kentille ilmainen. Lisämaksusta voi hankkia monipuolisemmin dataa kerääviä ja hallintaa lisääviä ohjelmistoja.

Juuso Rajasvuo korosti lopuksi, että Wihuri haluaa tarjota kentille koko paketin, juuri sen toimintaa optimoiden. Kaikki koneet yhdestä paikasta on myös ostajaa kiinnostava ratkaisu. Huoltopalveluiden ja varaosien nopea saatavuus on oleellista. Erikoiskoneita voidaan myös vuokrata Wihuri Rent -palvelun kautta.

Lue lisää Wihurista >

​​​​​​​Takaisin PJ&TJ-päivien etusivulle >