Kankaisten Golfin brändiuudistus
toi ilmeelle uudenlaisen arvokkuuden

Kankaisten Golfin Burgundinpunainen logo.

Burgundinpunainen logo ja värin rohkea käyttö visuaalisessa ilmeessä poikkeaa entisestä Kankaisten Golfin värimaailmasta selvästi. Visuaalista päivitystä tarvittiin tuomaan ilmeelle uudenlainen arvokkuus. Honour-toimitus halusi kuulla uudistuksen taustoista enemmän ja haastatteli kentän toimitusjohtajaa Timo Tuomista golfmessuilla.

Kankaisten Golfin strategia, visio ja arvot olivat syntyneet jo vuosia aiemmin, mutta jo silloin ymmärrettiin, että logon uusiminen oli vain ajan kysymys. Entinen logo ei taipunut kaikkiin nykyisin käytössä oleviin medioihin tai materiaaleihin, eikä sitä voinut käyttää yksivärisenä. Lisäksi siitä puuttui vaadittu arvokkuus. Logoa ei kuitenkaan haluttu muuttaa kokonaan, mutta sen käytettävyyttä haluttiin parantaa. Nykymaailmassa logon on toimittava paperilla, verkossa, eri kokoisena ja eri värisillä taustoilla. Yksi iso käyttökohde ovat erilaiset logotuotteet, joissa logon tulee toimia eri materiaaleille painettuna.

Klassisen moderni
Uuden logon perusteluina oli erilaisia mielikuvia kuten klassisen moderni. Logo ei kuitenkaan saanut olla vanhanaikainen. Logon suunnitellut toimisto esitteli eri väriyhdistelmiä ja tehostevärejä, joista tummanpunaisen ja -sinisen yhdistelmä tehosteväreineen sai eniten kannatusta. Logon muutos ja värien käyttö on tottakai makuasia, joten muitakin mielipiteitä saatiin. Lopulta päätös oli kuitenkin helppo suuren enemmistön tuella.
Samalla ratkesi yksi mysteerikin, kellään kentän toimistolla ei ollut muistikuvaa siitä, kuka edellisen logon oli suunnitellut. Some-kanavissa julkistettu logouudistus sai ymmärrettävästi paljon julkisuutta, jolloin viesti tavoitti myös erään toimitusjohtajalle hyvin tutun kaverin. Hän kirjoitti kommenttikentässä, että aika hyvin tuo 15 vuotta sitten suunnittelemani logo aikaa kestikin.
​​​​​​​

Visuaalisen ilmeen uudistus nettisivuilla.

Erotutaan muista
Kun yhdeksän kenttää kymmenestä luottaa logossaan vihreään väriin, oli punainen väri myös vahva viesti erottumiselle. Rohkea ja erilainen värimaailma voisi myös olla keino asiakaskunnan profiloimiseen? - Ei ole sattumaa, että yli 150 000 ihmistä pelaa golfia tai että eniten uusia golfareita tulee kolmekymppisten miesten joukosta. Laji vetää puoleensa, eikä sitä tarvitse keksiä uudelleen, aloittaa Timo Tuominen. Hän jatkaa, että golfbrändin sisällä oleva arvokkuus näkyy yhteisön uudessa logossa. Logossa on käytössä myös toinen, niin sanottu turvaväri, Navy Blue, mikäli jokin taustaväri tai materiaali sellaisen vaihtoehdon vaatii.

Oman kentän asiakasprofiili
– Kankaisten Golf on Suomi Golf pienoiskoossa. Valtakunnan keskiarvot pätevät luvuissa, miehiä, naisia, junnuja, senioreita, Tuominen arvioi. Hän lisää, että keski-ikä taitaa tällä hetkellä Kankaisten Golfissa olla Suomen keskiarvoa hieman alhaisempi.
Tuomisen mielestä pääkaupunkiseudun kentät voisivat profiloitua erilaisiksi, jotta kukin löytäisi sen omiin arvoihinsa sopivan jäsenkunnan. Markkinointi olisi myös tehokkaampaa muista erottuvalle kohderyhmälle. Sen sijaan Turun ja sen ympäristön golfkentille hän ei näe profiloitumista niin tarpeellisena. Alueella on paljon golfkenttiä, mutta sopivassa määrin myös pelaajia, joita riittää kaikille kentille. Aura Golf on ehkä kentistä kaikkein profiloitunein jo historiasyistä. Muiden kenttien osalta se on enemmän alueellinen kysymys, sillä pelaajat tulevat pääosin kentän lähialueilta. Sen Timo Tuominen myöntää, että vertailussa muihin kenttiin rohkeus lähteä ensimmäisenä mukaan uusiin asioihin ja kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia käytäntöjä erottaa Kankaisten Golfin muista. Se on ehkä myös seikka, jonka johdosta kentän keski-ikä on nuorentunut. – Meillä on hyvä meno päällä, Tuominen arvioi. Toisaalta nämä nuoret asiakkaat ovat myös nopeita siirtymään toiselle kentälle omien arvojensa mukana.

Markkinointi kohdistuu nuoriin aikuisiin
Toimittajan yhä inttäessä oman asiakaskunnan tuntemisen tärkeyttä ja sen vaikutusta asiakasprofiiliin, myös Tuominen tarttuu ajatukseen. Kentän markkinoinnissa käytettävissä kuvissa on nuoria aikuisia, vaikkei sellainen profilointi olekaan tarkasti rajaavaa. – Kentälle ovat kaikki tervetulleita, mutta tulevaisuuden kannalta nuoret aikuiset ovat kullan arvoisia. Myös naisissa olisi iso potentiaali, Timo Tuominen lisää.
​​​​​​​

Logon tulee toimia eri materiaaleissa.

Toimitukselta
Golfmessuilla Timo Tuomisen kanssa käyty keskustelu pursuili lopulta golfin kaikkiin osa-alueisiin, koska kaikki liittyy kaikkeen. Golfrangen monipuolisempaa käyttöä mietittiin, samoin virtuaalipelaamisen eri muotoja. Kankaisten Golfille 9 reiän pelaaminen kasvattaa suosiotaan, ja pandemian aikana opittu työ- ja vapaa-ajan suhde täytti normaalisti tyhjät peliajat keskipäivällä. Elämä on monimutkaista, samoin golfkentän pyörittäminen. Siksi ratkaisujen ja varsinkin viestinnän tulisi olla selkeää, asioiden pelkistämistä. Golfin asiakaskokemuksen tulee olla ongelmatonta tässä ongelmien täyttämässä maailmassa.
Kankaisten Golfin brändiuudistuksella ei ehkä tarkoituksellisesti haettu ratkaisua asiakasprofiilin kirkastamiseen, mutta se on yksi elementti sen suuntaan. Ehkä sitäkin tärkeämpää on uudistua, jotta oma jäsenkunta voi olla ylpeä omasta yhteisöstään.

Lue lisää Kankaisten Golfista >