Robotiikka avuksi golfkentän rutiinitehtäviin

Husqvarnan valikoima kattaa laitteet kaikille hoidetuille nurmialueille pienehköistä viheralueista aina golfkenttiin ja muihin urheilukenttiin. Ammattikäyttöön tarkoitettu robottiruohonleikkuri vapauttaa työaikaa ja resursseja, jotka voidaan siirtää muihin tehtäviin.

Husqvarna järjesti toukokuun alussa tilaisuuden, jossa esiteltiin yhtiön ammattikäyttöön suunnitellun CEORA™-robottiruohonleikkurin. Tilaisuus järjestettiin Hirsala Golfissa, jossa robottileikkureista on jo pitkä kokemus. Hirsalan kenttämestari Janne Lehto kertoi tilaisuudessa omia näkemyksiään Husqvarna Groupin myyntipäällikön Mikael Viitasen esityksen jälkeen. ​​​​​​​

Teksti: SGK/Honour Golf/Jukka Rimpiläinen

– Husqvarna alkoi suunnitella ensimmäisiä ammattikäyttöön tarkoitettuja robottiruohonleikkureita jo noin 10 vuotta sitten, mutta vasta kolme vuotta sitten perustettiin siihen oma myyntiorganisaatio, avaa Mikael Viitanen. Tässä esityksessään Viitanen keskittyi golfalaan, vaikka samoja leikkureita on käytössä myös esimerkiksi jalkapallokentillä ja puistoissa. Husqvarnan ensimmäiset Automower® -robottiruohonleikkurit kehitettiin jo 1994–1995 pääosin kuluttajakäyttöön eli kotipihoille.
Golftoimialalla Husqvarna on ollut vasta muutaman vuoden, ja silti robottileikkureita on käytössä jo sadoilla golfkentillä ympäri maailman. Yhtiön markkinaosuus Euroopassa kaikista golfalan leikkureista on jo noin 8 %. – Pohjoismaista Ruotsi, Keski-Euroopassa Saksa ja Ranska, etelässä Espanja, unohtamatta Tanskaa ja Iso-Britanniaa, listaa Viitanen, kun kysyn mitkä maat ovat robotiikassa edelläkävijöitä. Hän lisää, että Pohjois-Amerikka on erilainen markkina, mutta odotukset sinne ovat korkealla ja myös Japanissa kiinnostus robotiikkaan kasvaa.

Erilaisia leikkureita tarvitaan
Husqvarnalla on jo nyt laaja mallisto ammattikäyttöön suunniteltuja robottileikkureita ja uusia on tulossa. Golfkentillä niitä käytetään jo väylien, raffien ja greenien leikkuuseen ja jopa lyöntipaikoilla. Mallistosta löytyy myös nelivetoleikkuri jyrkkiin, kaltevuudeltaan jopa 70 % rinteisiin. Tilaisuudessa haluttiin keskittyä erityisesti isoon CEORA™-mallistoon, joka on tarkoitettu noin 5 hehtaarin alueen leikkaamiseen. Siihen on saatavissa kaksi erilaista leikkuupöytää, 10–60 mm ja 20–70 mm -leikkuukorkeuksiin. CEORA™-malleja on kaksi erilaista, kooltaan ne ovat identtiset, mutta erona leikkuualuekapasiteetti. 544-mallissa kapasiteetti on 60 000 m2 ja 546-mallissa 75 000 m2. Uudet CEORA™-mallit ovat rajalangattomia.

Edistyksellinen ja erittäin tehokas nelipyörävetoinen robottiruohonleikkuri ammattikäyttöön. Malli soveltuu jopa 3,500 m² suuruisten alueiden hoitamiseen ja se navigoi helposti esteiden ympäri, haastavassa maastossa ja kaltevuudeltaan jopa 70 %:n rinteissä. Soveltuu julkisille alueille helpon hallittavuuden ja interaktiivisen käytön vuoksi. Esteiden etätunnistus ultrasonic-teknologian avulla sekä etäohjaus ja valvonta Husqvarna Fleet Services™ -palvelun kautta.

Robottileikkureiden leikkuutavat
Rajalangallisissa leikkureissa puhutaan epäsäännöllisestä leikkuukuviosta. Robottileikkuri liikkuu epäsäännöllisesti eri suuntiin, mutta leikkaa sille määritellyn alueen. Uusissa langattomissa leikkureissa, ja erityisesti golfkentillä, leikkuusuunnat voidaan etukäteen määritellä. Yleisöltä tulleeseen kysymykseen, voiko sillä leikata raitaa, saatiin vastaukseksi kyllä, singelileikkurin kaltaista raitaa. CEORA™ on rakenteeltaan modulaarinen, eli siinä on vetoyksikkö ja erillinen leikkuuyksikkö. Se mahdollistaa sen, että siihen on kehitteillä myös muita työkaluja. Leikkaajayksikön tilalla voisi olla maalaaja tai ilmaaja, aika näyttää.
Yksi uusi, iso CEORA™ 546 -robottileikkuri voi hoitaa jopa kolme standardikokoista väylää tai kaksi standardikokoista väylää ja semiraffialuetta tai jopa 4 standardikokoista semiraffi tai raffialuetta.

Autonomisen leikkuun edut
Mikael Viitanen nostaa robottileikkureiden isoimmaksi ansioksi työvoiman hallinnan, ja ottaa esimerkiksi Itä-Suomen kenttien tilanteen ja henkilökunnan saatavuuden kausiluonteisiin tehtäviin. – Kun henkilökuntaa ei ole saatavilla ei ruohon leikkuuseen löydy tarpeeksi resursseja, hän alleviivaa. Toiseksi hän nostaa robottileikkureiden työkustannukset, jotka ovat hänen mukaansa marginaaliset perinteiseen leikkaamiseen verrattuna. – Robottileikkurin hankintahinta on pienempi, sen huolto on edullista eikä se käytä polttoainetta, Viitanen jatkaa.
Ajankohtaisena etuna Viitanen nostaa esiin myös kestävän kehityksen vaatimukset, joihin robottileikkurit vastaavat. Tällä ratkaisulla päästöjä saadaan tiputettua jopa 82 prosenttia, hän vakuuttaa. Pelaajien tyytyväisyyttä on myös tutkittu ja se on korkealla tasolla. Äänimaailma kentillä hiljenee ja siitä pitävät myös kentän naapurit. Robotit voidaan esimerkiksi ohjelmoida leikkaamaan väyliä yöaikaan ja reuna-alueita silloin kun pelaajat ovat kentällä.

Automaattinen CEORA™-leikkuri laajentaa kaupallisen nurmenhoidon mahdollisuuksia. Mullistavan innovatiivinen leikkuri on helppokäyttöinen ja sillä on erittäin suuri aluekapasiteetti. Sen melutaso ja päästöt ovat hyvin alhaiset käytön aikana.

Nurmikon laatua tutkitaan kattavasti
Nurmikkotutkimusta tehdään mm. Sterfin kanssa ja jokaisessa maassa on yksi golfkenttä, jonka alueella vertailututkimusta tehdään. Suomessa tutkimuskenttänä on Hirsala Golf. Nurmen laatua mitataan näillä kentillä säännöllisesti ja lasketaan myös kuinka paljon säästöä kertyy. Viitasen mukaan tutkimukset osoittavat, että robottileikkureiden leikkuujälki on vähintään yhtä hyvää kuin kelaleikkureiden. Pelaajien kannalta tasalaatuisuus oli positiivista ja tietysti se, että kenttä oli heti aamusta hoidettuna. Husqvarnan leikkureissa käytetään pieniä kääntyviä teriä, jotka ovat erittäin teräviä. Niitä ei koskaan teroiteta, vaan ne vaihdetaan noin kahden viikon välein. Terien kustannus ei ole esteenä terien oikea-aikaiselle vaihtamiselle.

Leikkureita ohjataan mobiilisti tai tietokoneella
Husqvarna Fleet service -ohjelmisto kertoo missä kukin kone on ja toimiiko se ohjelmoidusti. Karttanäkymässä saa nopeasti yleiskuvan niiden sijainnista. Leikkureista voi muodostaa ryhmiä, jolloin yhdellä kertaa voi lähettää saman toiminnon niille kaikille. Leikkuukorkeuden säätäminen ja aikataulujen muokkaus onnistuu mobiiliappin avulla. Kaikki koneet saa suojaan esimerkiksi myrskyn alta yhdellä komennolla. Ongelmatapauksissa laite lähettää viestin tarvitessaan ihmisen apua. Myös kaikki tilastot ja raportit saadaan järjestelmän kautta, jolloin niiden ohjelmointia voidaan kehittää.

EPOS-langaton järjestelmä
Kone on aina yhteydessä navigointisatelliitteihin, mutta saadakseen riittävän, 20 mm tarkkuuden, se tarvitsee korjaustietoa ns. viiteasemilta. Viiteasema keskustelee yhtäaikaa useamman satelliitin kanssa antaen koneille tarkemmat sijaintitiedot. Esimerkiksi kieltoalueet voidaan sen ansiosta tarkkaan määritellä. Yksi viiteasema keskustelee vaikka 100 koneen kanssa yhtäaikaa, joten viiteasemien määrä riippuu lähinnä estealueista, metsistä ja kallioista. Asemat käyttävät radiosignaalia ja sen kantavuus on noin 500 metriä suuntaansa, joten ns. toistinasemien avulla signaali saadaan kulkemaan vaikeidenkin maasto-olosuhteiden päähän. Verkko on asennuksen jälkeen asiakkaan oma eikä se ole riippuvainen ulkopuolisista mobiiliverkoista. Eikä siitä synny erillisiä kustannuksia.

Hirsala Golfin käyttäjäkokemukset

Hirsalan kenttä on avattu vuonna 2007 ja on edelleen yksi uusimmista golfkentistä Suomessa, aloitti vuorollaan Hirsalan kenttämestari Janne Lehto. Kentän ydinasioita ovat ympäristövastuullisuus ja luonnollisuus, ja ne liittyvät vahvasti yrityksen brändiin. Huippulaadukkuus ja edelläkävijyys ovat nekin Hirsalan vahvuuksia. Vuonna 2018 Hirsalan businesstoimintamalli muuttui markkinaehtoiseksi. Tässä kohtaa esitystään Janne luetteli vahvan listauksen yrityksen ympäristötoimista ja saaduista palkinnoista, joista ehkä vahvimpana kirjoittajalle oli Hirsalan nousu viime vuonna maailman Top 100 vihreimpien kenttien joukkoon.


Hirsalassa on kokemuksia robottileikkureista jo vuodesta 2019 lähtien. Sen jälkeen robottileikkureiden määrää on vuosittain kasvatettu, ja osa näistä kaupoista on rahoitettu semiraffileikkurin myynnillä. Vuonna 2021 laajennettiin kokeilu väylien leikkaamiseen, tosin rajoitteeksi koettiin sähköverkon rakentaminen koko kentän alueelle. Isompien robottileikkureiden tultua huomattiin, ettei sähköverkkoa tarvitsekaan rakentaa joka paikkaan koneiden toiminta-alueen laajennuttua. Vuonna 2022 myytiin toinen perinteinen leikkuri pois ja jäljelle jäi vain yksi varakone.
Vuonna 2023 kaikki väylät ja 75 % raffeista oli leikattu roboteilla. Tänä keväänä Hirsalalla on käytössään robottileikkureiden iso laivasto, jolla päästiin aloittamaan työt puolitoista viikkoa normaalia aikaisemmin. Leikkureiden keveys mahdollisti niiden käytön kosteapohjaisella kentällä.
Tänä vuonna väylistä ja karheikoista 100 % leikataan roboteilla ja tarkoitus on siirtyä myös lyöntipaikkojen robottileikkuuseen. Lyöntipaikkojen leikkaus roboteilla tapahtuu Jannen arvion mukaan ensimmäisenä maailmassa. Samoin maailman ehkä ensimmäinen tour-kilpailu pelattiin kentällä jonka väylät ja raffit oli leikattu yksinomaan roboteilla.
Yhtenä merkittävänä robotiikan etuna Janne Lehto pitää kasvukerroksen tiivistymisen vähenemistä. Kevyet robottileikkurit eivät sitä aiheuta. Millaiset sen pitkän ajanjakson vaikutukset tulevat olemaan kasvitauteihin, ilmaamis- ja hiekoitustarpeisiin, jää nähtäväksi. Hirsala on mukana Sterfin tutkimuksissa, joissa dataa kerätään.

Omin silmin katsottuna ja koettuna
Esitysten jälkeen oli aika jalkautua kentälle katsomaan leikkuujälkeä omin silmin ja kokemaan miten golfpallo kentällä käyttäytyy. Hirsalan mainiosta kevätkunnosta oli toki jo some-kanavissa viestitetty, mutta suomalainenhan ei usko ennen kuin itse näkee. Ollaan toukokuun alkupuolella, joten täysin vihreää ei tietenkään vielä ole, mutta lyöntipaikat, väylät ja raffit ovat pelikunnossa, ja kun greenit ovat loistavassa kunnossa on pelinautinto läsnä.

Robottileikkureita näkee työssään siellä täällä, ja ne leikkaavat väsymättä kentän pintoja 24/7. Kun oikein lähelle menee voi kuulla sähköisen sirinän lisäksi terien hennon ”rouskutuksen” ruohon katketessa annettuun korkeuteen.
Janne Lehdon esitys oli vakuuttava ja robotiikka sopii useistakin eri näkökulmista Hirsalan toimintaan. Edelläkävijyys vaatii paljon työtä, josta hyötyvät monet muutkin. Eniten arvostan kuitenkin vastuullisuutta ja ympäristöasioiden huomioimista. Golfkentät ovat biodiversiteetin kannalta tärkeitä alueita ja mitä luonnollisemmin alueita hoidetaan, sitä enemmän luonto antaa meille takaisin. Hiilijalanjäljen pienentäminen on yhteydessä ilmaston lämpenemisen hidastamiseen. Jokainen golfkenttä voi olla siinä omilla toimillaan mukana.